foto: Tuzilaštvo BiH

Dalibor Railić Dugi je skoro pola godine preko „Skaj“ aplikacije tražio ko će ubiti načelnika kriminalističke policije PU Prijedor, Radenka Bašića, i tada ga je Igor Repajić povezao sa svojim kumom Aleksandrom Miljatovićem, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

Navodi se ovo u optužnici koja će uskoro biti podignuta protiv Railića i njegove ekipe. Ovo će biti prva optužnica u BiH koja će biti podignuta na osnovu dokaza do kojih se došlo preko aplikacije „Skaj“.

Kako Srpskainfo saznaje, optužnica protiv Railića će biti podignuta u narednih desetak dana, a osim njega biće optuženo još 10-ak osoba.

Optužnica u decembru

Naš izvor pojašnjava da će do početka decembra biti podignuta optužnica. Prvooptuženi će biti Dalibor Railić, dok će se na optuženičkoj klupi, između ostalih, naći i Aleksandar Miljatović i njegov kum Igor Repajić.

– Railić je označen kao vođa kriminalne grupe, a do sada je utvrđeno da je ovoj grupi pripadalo desetak osoba. Oni će, osim za ubistvo načelnika Radenka Bašića, biti optuženi i za organizovani kriminal, nedozvoljenu proizvodnju i promet opojnih droga i nedozvoljen promet oružja – istakao je naš sagovornik.

Kada je riječ o ubistvu Bašića, on kaže da su inspektori Uprave za organizovani i teški kriminal MUP Republike Srpske pronašli čvrste dokaze protiv Railića i ekipe.

– Nakon što je dešifrovana „Skaj“ aplikacija, pronađena je prepiska u kojoj je Railić tragao za ubicom policajca. Pronađeno je više njegovih poruka u kojima on traži osobu koja je spremna da ubije Bašića. Poruke je često slao, a nakon nekih šest mjeseci javio mu se Repajić i rekao da ima kuma koji je to spreman uraditi za novac – rekao je izvor Srpskainfo.

Prepiska

Prema njegovim riječima, tada je uspostavljen kontakt između Railića i Miljatovića, a svemu je prisustvovao i Repajić.

– Oni su detaljno dogovorili i isplanirali ubistvo, koje je Miljatović počinio sredinom marta ove godine. U prepiskama između njih jasno se vidi kako su dogovarali atentat – ističe pomenuti izvor.

Prema njegovim riječima, ovo je prva optužnica koja je podignuta na osnovu aplikacije „Skaj“, ali da ne očekuju nikakve probleme u vezi toga.

– Optužnica će početkom decembra biti proslijeđena u Sud BiH i očekuje se da bude potvrđena. Osim prepiski sa „Skaja“, u optužnici su navedeni i drugi čvrsti dokazi protiv kriminalne grupe koju je vodio Dugi – istakao je sagovornik Srpskainfo.

Atentat detaljno planiran

Načelnik krim-policije PU Prijedor, Radenko Bašić, ubijen je 21. marta u jutarnjim časovima.  Tokom istrage utvrđeno je da je ubica detaljno planirao atentat na Bašića i da ga je dugo vremena pratio.

Kobnog dana ubica je bio sakriven u blizini njegove zgrade i kada je Bašić ujutru krenuo prema kancelarijama Policijske uprave on mu je prišao s leđa i ispalio hitac u glavu. Od zadobijenih povreda Bašić je preminuo na licu mjesta.

Nakon toga pokrenuta je jedna od najvećih istraga MUP Srpske. Ubrzo je uhapšen Dalibor Railić, ali ga je prijedorsko tužilaštvo pustilo na slobodu! Nakon toga je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH, zbog droge i drugih krivičnih djela, i još uvijek se nalazi u pritvoru.

Nakon hapšenja Railića klupko se počelo odmotavati. Ubrzo je uhapšen i Aleksandar Miljatović, koji je u policiji tokom saslušanja priznao da je ubio Bašića i da mu je za ovu likvidaciju Railić obećao 50.000 evra. Takođe, uhapšen je i njegov kum Repajić zbog umiješanosti u ubistvo.

Ubistva

Miljatoviću ovo nije bilo prvo ubistvo. On je s djevojkom Jelenom Tegel 2007. godine ubio Sašu Ilića Španca na parkingu UKC Republike Srpske. Tegel je pozvala Španca da se vide, a tu ga je u zasjedi čekao Mijatović. Godinu kasnije osuđen je na 16 i po godina zatvora. Ubrzo nakon što je izašao iz zatvora izvršio je atentat na Bašića.

Dalibor Railić važi za veoma opasnog kriminalca, uz čije ime se godinama vezuju najteža krivična djela, a ovo nije prvo ubistvo s kojim ga povezuju.

On se dovodi u vezu sa ubistvom i Mihajla Stupara zvanog Šmit. Sumnja se da je to ubistvo počinio član njegove kriminalne grupe, a da je sve naručio upravo Dugi. Takođe, osuđivan je i za pokušaje ubistva, brutalna premlaćivanja i druga teška krivična djela.

DA LI ĆE BITI HAPŠENJA POLICAJACA I TUŽILACA?

Izvor Srpskainfo iz Tužilaštva BiH pojašnjava da sa podizanjem optužnice protiv Dalibora Railića neće biti završena istraga u ovom slučaju. On ističe da je malo čudno da osoba s takvom kriminalnom prošlošću nikada nije bila u zatvoru.

– Posebnom istragom biće obuhvaćeno da li je Dugi imao podršku u pravosudnim i policijskim strukturama. Istraga će biti usmjerena na eventualne propuste i zloupotrebe od strane određenih policijskih službenika i pripadnika pravosudnih institucija, prvenstveno sa područja Prijedora, a koje su se ogledale u pomaganju Railiću i pripadnicima njegove grupe, kako bi izbjegli krivičnu odgovornost za počinjena krivična djela u prethodnom periodu – poručio je naš sagovornik.

izvor: Srpskainfo