Poskupljenja električne energije, vode i grijanja uticaće na još veću inflaciju u Republici Srpskoj, pa tako možemo da očekujemo dalji rast cijena hrane i drugih roba.

Predsjednik Fiskalnog savjeta RS i dekan Ekonomskog fakulteta Banjaluka Milenko Krajišnik za Srpskainfo kaže da je mirovanje cijena struje i drugih komunalnih usluga čuvalo inflaciju na nižem nivou.

– Zato kažemo da je inflacija 15 odsto, a svi znamo da je sve poskupjelo 30 odsto. To je zato jer struja nije poskupjela u proteklom periodu i zato će sada, nakon poskupljenja, doći do rasta inflacije pod ostalim neizmijenjenim okolnostima – objašnjava Krajišnik.

Struju i vodu, kako napominje Krajišnik, koristi i proizvodnja kojoj će da poskupi struja.

– To će da pogura troškovnu inflaciju pa će, na primjer, da poskupi kora za pitu jer je poskupjela struja i voda koje su potrebne u toj proizvodnji – ilustruje Krajišnik.

Pekari su od 1. decembra ukalkulisali predviđeno poskupljenje struje od Nove godine poskupljenjem hljeba i svih peciva osim kifli.

– E, to je kancerogeno dejstvo inflacije. To je špekulacija koja nije zabranjena, proizvođači štite vlastitu djelatnost. Njima je kasno kad prodaju hljeb po staroj cijeni a račun za struju dobiju veći. Ne mogu da traže refundaciju. Tako da inflacija sama sebe gura – navodi predsjednik Fiskalnog savjeta RS.

Druga stvar, kako kaže, poskupljenja od Nove godine će da budu dodatni pritisak na kućne budžete.

– To je jasno i mislim da nikome ne treba da objašnjavam šta to znači – ističe Krajišnik.

Rast plata neće pratiti rast cijena struje i komunalnih usluga, odnosno rast stope inflacije. Da li to znači da će naredne godine doći do pada potražnje za određenim robama i uslugama?

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
Milenko Krajišnik, predsjednik Fiskalnog savjeta RS i dekan Ekonomskog fakulteta Banjaluka

– Pa, to se može desiti jer se radi o strukturnoj inflaciji. Može se desiti da porast cijena energije i hrane dovede do manje tražnje za nekim manje egzistencijalnim robama kao što su, recimo, odjeća, automobili i slično pa da se tu inflacija u nekom srednjem roku izniveliše, odnosno da porast cijena jednoga obori cijenu drugoga. Ali, iskustva i analize govore da ti povratni udari inflacije nisu nikada u istom intezitetu kao što je početni ili impulsni. Dakle, inflacija ima kancerogeno djelovanje u smislu da sama sebe pothranjuje i da da raste kad nema razloga, ali sama sebe ne ukida – navodi Krajišnik.

Murisa Marić, iz Udruženja „Don“ Prijedor, za Srpskainfo ocjenjuje da je bilo samo pitanje dana kada će javna i komunalna preduzeća da poskupe usluge nakon poskupljenja svih roba i proizvoda na tržištu.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja „Don“ Prijedor

– Sve je poskupjelo, od pranja auta, promjene guma, pa do svih ostalih usluga. O cijenama hrane nema potrebe ni govoriti više. Neke cijene usluga u lokalnim zajednicama su držane da se građani zaštite koliko – toliko. Najveći udar na kućne budžete biće zbog poskupljenja struje – ističe ona i dodaje da voda i odvoz otpada, po njenom mišljenju, ne bi trebalo da poskupe.

Kaže da je zabrinjavajuće što za dvije godine nije urađeno ono što je zakonski definisano, a to je da se energetski zaštite ugroženi kupci.

– Ako za dvije godine nismo došli do broja onih kojima struja treba da bude subvencionisana,  ne znam o čemu pričamo. Porodice sa više članova će biti kažnjene, a da ne govorim o onima koji imaju bolesnu djecu koja su na aparatima na struju. Pa oni troše više od 1.500 kilovata struje. Dakle, ni zakonske obaveze se ne sprovode – ističe Marićeva.

S druge strane, kako kaže, svjedoci smo zloupotreba trgovačkih lanaca i benzinskih pumpi kojima je inspekcija izrekla kazne zbog većih cijena.

– Građani su kupovali robu i gorivo po većim i nezakonitim cijenama, ali im novac neće biti vraćen. Na kraju je ispalo da građani pokrenu parnice, a ni spisak onih koji su prekršili uredbu nisu objavili. Dakle, potrošači su prevareni i nisu uopšte zaštićeni. O potrošačima se ne vodi računa, a politika je u smjeru „koliko ko izdrži“ – zaljučuje Marićeva.

Oktobarska godišnja inflacija u Republici Srpskoj iznosi 15,5 odsto, a cijene u odnosu na prethodni mjesec ove godine više su za 1,8 odsto. Najveći godišnji rast cijena u oktobru 2022. godine, zabilježen je u odjeljku Hrana i bezalkoholna pića 26,2 odsto.

KAKO PREŽIVJETI 2023?

Privreda će da plaća skuplju električnu energiju od 1. januara za više od 20 odsto, dok će tačnu cijenu električne energije za domaćinstva da odredi Regulatorna komisija za energetiku RS u predstojećih nekoliko dana. Osim što će da poskupi struja, biće ukinita ljetna, jeftinija tarifa zbog čega će račun da bude veći tokom cijele godine. Takođe, onaj ko bude trošio više od 500 kilovata, plaćaće struju po većim cijenama. Na sve to, na računu za električnu energiju biće uvećana i mrežarina. Sve to će da plaćaju građani kojima je u Banjaluci najavljujeno poskupljenje grijanja iz „Toplane“ uprkos rekordnom broju žalbi na loše grijanje. Građanima Doboja je već poskupjelo grijanje. Oni koji se griju na pelet ili drva, njima je ova grijna sezona poskupjela i za 100 odsto. Istovremeno je najavljeno i poskupljenje vode. Dakle, u narednoj godini nas očekuju uvećani računi za sve komunalne usluge.

Srpskainfo