Fabrika keksa „Mira“ iz Prijedora ovu godinu završava uspješno. Proizveli su i prodali oko šest hiljada tona keksa i vafla. Nisu izostale ni investicije. U novu liniju za proizvodnju uloženo je preko tri miliona evra.

Nakon izazova koje je u privredi donijela epidemija virusa korona, ove godine uslijedili su i izazovi uzrokovani opštim poskupljenjem. Iz „Mire“ kažu da su uz pomoć matične kuće „Kraš“ iz Zagreba obezbijedili sve što im je potrebno. Zamjenik direktora u Miri d.o.o. Prijedor Mile Šiljegović priča da je proizvodnja u prvih 11 mjeseci veća za oko četiri odsto.

Mile Šiljegović, zamjenik direktora u Miri d.o.o. Prijedor

– Proizvodnja je za prvih 11 mjeseci prošle ghodine bila na 5.937, 80 tona, a ove godine to je 6.125,853.  Što se tiče prodaje ona je prošle godine bila na nivou 6.075, 38 tona, a ove godine 6.052, 139 tona. Znači to je za nekih 99, 62 ili oko 100 odsto preklapanje ukupne količine prodane i proizvedene robe u „Miri“- kaže Šiljegović.

On ističe da uprskos izazovnom vremenu za privredu, u „Miri“ nisu izostale ni značajne investicije.

-Protekla i ova godina će se zatvoriti sa investicijom vrijednom preko tri miliona evra. Kupljena je i puštena u rad linija u „Kraš“ grupi, koja radi po principu robotskog pakovanja naših proizvoda, u pitanju je pakovanje proizvoda „Frondi“, nešto što će da omogući da proizvodnja poraste za 30 procenata-zaključuje on.

U ovoj fabrici proizvodi se između 35 i 40 slatkih proizvoda, a zaposleno je 395 radnika.

Oko 80 odsto proizvoda iz prijedorske fabrike keksa izvozi se na inostrano tržište. Najviše u Hrvatsku, potom u ostale zemlje regiona. „Mirini“ slatki proizvodi prodaju se i u NJemačkoj, Americi, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu. Jedno od najznačajnijih tržišta za ovu fabriku je Saudijska Arabija. 

Kozarski