U Prijedoru je večeras otvorena izložba grafika banjalučke umjetnice Dajane Nedić. Ovo je njena druga samostalna izložba za koju je, kako je rekla, inspiraciju našla u muzici rok-benda “Bjesovi”.

“Njihova muzika za mene je bila energična, nosila je mir i određenu poruku. Trudila sam se da taj svoj doživljaj zabilježim i prenesem drugima kroz 14 grafika koje su nastale u protekle dvije i po godine”, rekla je Nedićeva na otvaranju izložbe u prijedorskoj Galeriji “Sreten Stojanović”.

Dajane Nedić, banjalučka umjetnica

“Za mene je umjetnost duhovno stvaralaštvo i duša je ta koja jedina dopire do istinske spoznaje. Čulno i duhovno u umjetnosti su u takvom odnosu da unutrašnja vibracija između posmatrača i djela govori o efikasnosti u umjetnosti, gdje je smisao umjetnosti produhoviti čovjeka”, poručila je Dajana Nedić.

Banjalučka umjetnica u Prijedoru je predstavila seriju grafika „BoljeTi“, dok za narednu godinu najavljuje ciklus koji će, kako je naglasila, biti u suprotnosti sa sadašnjim i još većeg formata. Dajana Nedić diplomirala je grafiku na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, a kao student treće godine dobitnik je prve „Ša stipendije“ koju dodjeljuje Fond “Ša festivala” iz Prijedora. U svojoj umjetničkoj biografiji, zabilježila je još jedno priznanje – na završnoj godini studija dobila je plaketu Banskog dvora za najbolju grafiku.

Izložba Nedićeve u Galeriji “Sreten Stojanović” biće otvorena do 4. januara.

Kozarski