U Prijedoru je večeras otvorena sedma godišnja izložba članova Udruženja likovnih umjetnika grada Prijedora (ULUP), na kojoj je predstavljeno oko šezdeset radova 23 umjetnika. Dominirale su likovne tehnike slikarstvo, grafika i vajarstvo.

Među učesnicima izložbe bio je Vladimir Knežević, koji je svojim stvaralaštvom prisutan kako u slikarstvu, tako i skulpturi.

“Napravio sam ciklus slika pod nazivom ‘Metamorfoza čelika’ u smislu neke moje vizije i interpretacije kako od rude dobijamo vučeni čelik. Onda sam u 3D formatu napravio radove koji su taj čelik, koji je konačno izašao iz visoke peći, valjaonice itd. pretvorio u neku novu formu, sa novim značenjem”, rekao je Knežević.

Predsjednik ULUP-a, Milica Tošić, rekla je da je večerašnja izložba posvećena velikom prijedorskom umjetniku Radovanu Kragulju. Tošićeva je podsjetila da je projekat ovog udruženja pod nazivom “Prva izlagačka sezona galerije ULUP-a” prošao na javnom pozivu za vizuelne i multimedijalne umjetnosti u resornom ministarstvu, koje će ga sufinansirati sa 6.000 KM ili 80 odsto ukupne vrijednosti. Od Gradske uprave dobili su 1.000 KM.

U okviru pomenutog projekta, predviđeno je sedam izložbi, uglavnom banjalučkih i prijedorskih autora. Da grad može biti ponosan, jer ima jedno od najbrojnijih i najaktivnijih udruženja likovnih umjetnika u Srpskoj, smatra zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević. 

“Čestitam im na svemu što su uradili ove godine i želim im mnogo sreće u 2023. godini”, rekao je Kovačević.

Sedma godišnja izložba Udruženja likovnih umjetnika grada Prijedora u galeriji ULUP-a, biće otvorena do kraja januara. Galerija se nalazi u prostoru uz prijedorski vatrogasni dom.

izvor: Kozarski