Nova godina uvelika kuca na vrata, a u skladu s tim svakodnevno se susrećemo sa nevjerovatnim prazničnim načinima ukrašavanja, kako eksterijera, tako i enterijera

  

foto: Aloonline

Da novogodišnja jelka ne treba nužno da bude ukrašena na standardan način svjedoče mnogi kreativni ljudi koji svoje ideje i maštarije za tren oka sprovode u djelo.

S tim u vezi, nekoliko dovitljivih djevojaka odlučile su da sa čitaocima našeg portala podijele svoju maštovitost i inovativnost. Sama realizacija obje ideje nije uopšte jednostavna, međutim ishod je, složićete se, fantastičan.

Dvije sestre, Tanja i Maja Timarac, unazad nekoliko godina svoju „drugu kuću“, Planinarski dom „Klekovača“, ukrašavaju na prelijep način spojivši ljubav prema praznicima i nevjerovatnu kreativnost.

„Cijela priča započinje ispod jednog lijepog bora gdje se ureže nekoliko njegovih grana, međutim nije neobično i da se „penjemo“ na bor kako bismo se domogli najljepših grančica. Bitno je istaći da se odsiječe samo nekoliko borovih grančica kako bi se drvo sačuvalo i ostalo u životu. Nije nužno da grane budu duge, jer će se sve one na kraju povezati, bilo da su duge ili kratke, i dobiće se veća dužina jedne linije“, započinju sestre Timarac.

foto: Aloonline

Zatim, dodaju one, počinje da se pravi „kostur“, odnosno šablon jelke. To je najbolje raditi na podu i to na nekom masnom papiru. Masni papir koristi se kako bi se pod zaštitio od smole.

„Grančice posložimo u liniju, jedne ispod drugih, na razmaku od 10 do 15 cm tako da dobiju formu jelke. Na vrhu najkraće, a na dnu najduže grančice, u obliku piramide. U zavisnosti od veličine možemo posložiti između 5 i 7 linija grančica. Jednu liniju je uvijek bolje dobiti vezom dvije manje grančice da bi krajevi izgledali ljepše“, nastavljaju one.

Kada se dobije kostur jelke željene veličine započinje se sa povezivanjem grančica pomoću kanapa. Bitno je da kanap bude duple dužine u odnosu na dužinu jelke. Kanap se stavlja na kostur jelke u obliku obrnutog latiničnog slova „V“.

foto: Aloonline

„Kanap položimo negdje na 10 do 15 cm od krajnjih tački linija grančica zbog estetike i same ravnoteže jelke. Zatim sa manjim komadima kanapa povežemo grančice i kanap. To možemo raditi u obliku mašne i na taj način dobijemo prve ukrase na jelki koji izgledaju jako dekorativno ako je kanap deblji“, ističu sestre Timarac. Kada se sve poveže jelka se postavlja na željeno mjesto, a zatim započinje i najljepši dio – ukrašavanje. Naravno, na nju se prvo stavljaju lampice, a potom drugi novogodišnji ukrasi, koji učine da „neobična“ jelka poprimi ovakav finalni izgleda:

foto: Aloonline

Još jedan zanimljiv način pravljenja novogodišnje jelke podijelila je sa nama vijerna čitateljka našeg portala.

„Od tanjeg kartona napravi se oblik „kupe“. Potom, od papira se naprave kuglice različitih veličina koje se nakon toga omotaju folijom kako bi poprimile dekorativan izgled“, kazuje čitateljka.

foto: Aloonline

Ona dodaje da neke „kuglice“ mogu da budu samo omotane folijom, dok neke, zbog ljepote i dekorativnosti mogu da se omotaju i koncem koji se na papirnu kuglicu lijepi vrućim ljepilom.

„Takođe, na jelku, odnosno na naš „kupasti“ oblik, mogu da se dodaju, pored ručno napravljenih ukrasa i drugi, kupljeni novogodišnji ukrasi koji će obogatiti cijeli izgled“, zaključuje kreativna čitateljka.

izvor: Aloonline