Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je sve u Srpskoj, prvenstveno opštinske, ali i republičke organe koji se bave pitanjima elementarnih nepogoda da ozbiljno shvate upozorenja koja dolaze iz Republičke uprave Civilne zaštite, a odnose se na obim padavina koje se očekuju u Srpskoj između 16. i 20. januara.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske

– Poučeni iskustvom velikih poplava iz 2014. ova upozorenja treba shvatiti na način da se učini sve kako obim padavina ne bi ugrozio imovinu ili ljude. Apel se naravno odnosi i na stanovništvo koje bi trebalo da sagleda okolnosti, ali i vlastite mogućnosti kako bi količine vode koje se najavljuju spremno dočekali – naglasio je predsjednik Srpske.

Dodik je najavio da će ovog vikenda predstavnici Vlade Republike Srpske obići neuralgične tačke u Republici Srpskoj kada je u pitanju plavljenje površina i uvjeriti se da su institucije učinile sve da taj talas u Srpskoj ne ostavi posljedice.

Republička uprava Civilne zaštite danas je najavila da se od 16. do 20. januara očekuju obilne padavine, uz jak do olujni jugo i upozorila na mogućnost izlivanja bujjčnih vodotoka, pojavu klizišta i značajan porast velikih rijeka.

RTRS