Jaka zimska ciklona već treći dan djeluje na vrijeme u Prijedoru i većem dijelu Mediterana. Nažalost, protekle noći jako jugo koje uzrokuje izuzetno visoke morske talase odnijelo je jedan život u Herceg Novom.

Direktor Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a Miodrag Bešović saopštio je da je u toku potraga za tijelom trinaestogodišnjeg djeteta u Herceg Novom, koje je sinoć talas povukao u more.

“Sinoć u 21:54 smo dobili poziv policije da je talas povukao dječaka ispod hotela “Plaža” u Herceg Novom. Odmah smo izašli na teren. Pošto su talasi bili ogromni, mogli smo samo da osvijetlimo reflektorima more. Od sinoć smo tu. Do sada niko nije mogao da uđe u vodu, nadamo se boljoj potrazi po smirivanju vjetra”.

Uprkos tome Crna Gora je i ove noći pod vazdušnim strujama ciklone koji donosi obilne padavine. Uz Crnu Goru tako je i u Hercegovini te Dubrovačko-neretvanjskoj županiji u Hrvatskoj.

Uticaj ciklone u Republici Srbiji:

Kao što smo prognozirali problema sa oborinskim vodama imaju i stanovnici Raške – Sandžaka i to posebno dio koji pripada Republici Srbiji – uslijed jake kiše, sinoć su se izlili potoci na području grada Sjenice a rijeka Grabovica poplavila je više objekata u tom gradu.

Stanje u Srbiji Stanje u Hercegovini i Podrinju:

Zbog obilnih padavina i porasta nivoa rijeke Trebižat na području Ljubuškog proglašene su vanredne mjere zaštite od poplava.

– Rijeka Đeropa izlila se noćas u Fojnici kod Gacka a voda je ušla u dvije kuće i u podrumske prostorije trećeg stambenog objekta, potvrdio je komandir teritorijalne vatrogasne jedinice Gacko Aleksa Vučković za RTRS.

– Kiša pada jakim intenzitetom, jak je i olujni vjetar i to nam stvara dodatne probleme” – naveo je on.

Zbog izlijevanja rijeke Zalomke na magistralnom putu Nevesinje-Gacko u mjestima Rilja i Fojnica saobraćaj je potpuno obustavljen, za sve kategorije vozila. Vučković je rekao da je prekinuta putna komunikacija Gacko – Nevesinje.

Zbog odrona i oborenog stabla otežan je saobraćaj magistralnim putem Gacko – Foča. Velika količina vode koju odvodi ne mogu da prime, napravila je problem i u gradu Gacku gdje su blokirana vozila.

Stanje u Hercegovini – Načelnik Trnova Dragomir Gagović proglasio je vanrednu situaciju na području ove opštine zbog obilnih padavina. Najdramatičnija situacija sinoć je bila u Konjicu gdje su bujice preplavile sam centar grada. Put od Orašja prema Glavičinama, je pod vodom i zatvoren je za saobraćaj. Došlo je i do izlivanja potoka Kanjine na magistralni put M17 kod Konjica, zbog čega je otežan saobraćaj na glavnom putnom pravcu između Sarajeva i Mostara.

VREMENSKA PROGNOZA

Iza ponoći do svitanja nestabilno sa povremenom kišom koja može biti obilnija. Prijepodne i dalje nestabilno ali sa tendencijom ka slabljenju i prestanku padavina. Pristizaće sve hladniji vazduh pa će kiša preći u snijeg, prvo na planinama a zatim i u nizijama tokom noći i jutra na petak. Padavine bi prema sadašnjim prognostičkim materijalima uopšteno sutra trebale biti značajno slabije.

Prikaz vremena oko 11 časova prijepodne u Prijedoru moguće djelimično razvedravanje ako je suditi po prognozi njenačkog modela ICON

Pregled količine padavina tokom prva dva dana djelovanja ciklone na vrijeme u Bosni i Hercegovini, RHMZ / FHMZ ITALIC /

Napomena: Skrećemo pažnju čitaocima da prate obavještenja nadležnih službi, entitetskih hidrometeoroloških zavoda kao i jedinica lokalne samouprave. Jedina validna upozorenja jesu ona koja oglase nadležni državni organi. Naši vanredni izvještaji se baziraju upravo na podacima hidrometeoroloških zavoda i ostalih nadležnih organa, zatim, meteoroloških modela i javnih aktuelnih podataka kao što su radarske i satelitske snimke.

U noći pred nama, odnosno u narednih 8 sati vrhunac je kišnih padavina u velikom dijelu Hercegovine, Bosne i B. Krajine. Prijedor i Potkozarje trenutni uz neke dijelove Hercegovine ima najjače padavine a kao što možete viditi iz radarskog odraza:

Foto 3 – radarski odraz, DHMZ

Naredni vanredni izvještaj ide prekosutra naveče. Pratimo oluju koja je donijela nevolje mnogim dijelovima Evrope a koja će i narednih dana uticati na vrijeme kod nas.

Prognostičar portala: Kristijan Vujčić