Ljubitelji zimskih sportova na Kozari, skijaši i planinari danas su svojim aktivnostima otvorili ovogodišnju manifestaciju “Dani zime na Kozari”.

Po snijegom zavijanim stazama Kozare od njenog podnožja preko Zečjeg kamena i Benkovca danas je prošetalo oko 80 planinara, uglavnom članova planinarskih društava iz potkozarskih opština.
Predsjednik Kluba ekstremnih sportova “Albatros” Draško Anđelić potvrdio je da su uslovi za planinarenje bili pravi zimski i da je to bio dodatnio izazov za učesnike.

U okviru ove manifestacije danas je na Kozari održan i skijaški kup u organizaciji Planinarsko-skijaškog društva “Ljubijski rudar” u kojem su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola. U nadmetanju na skijaškoj stazi učestvovala su 52 skijaša.
Za nedjelju, 29. januara, drugog dana manifestacije “Dani zime na Kozari” predviđeno je polaganje vijenaca u memorijalnoj zoni u 10.45 časova, svečano otvaranje manifestacije u 11.00 časova, a potom sportsko-zabavna takmičenja ekipa iz desetak opština i gradova potkozarske regije.

U period od 10.00 do 13.30 časova biće održano gastro-takmičenje u kojem će učestvovati 24 ekipe iz 15 opština i gradova Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije. Po kategorijama nadmetaće se 6 ekipa srednjih škola, 12 ekipa izviđača i planinara te 6 lovačkih udruženja.
Za sportska takmičenja u disciplinama na snijegu najavljeno je učešće 8 ekipa.
U muzičko-zabavnom programu učestvuju etno grupa Udruženja žena “Jabuka” iz Kozarske Dubice, muške i ženske pjevačke grupe Kulturno-umjetničkog društva “Una” iz Novog Grada, pop-rok grupa “The Bećars” i di-džej Vladimir Zorić.
Ulaznica u Nacionalni park “Kozara” ujedno je i kartica za tombolu u kojoj će se u 15.00 časova dijeliti nagrade sponzora. Cijena ulaznice je 2 KM,a za djecu do 15 godina ulaz je besplatan.
Za posjetioce manifestacije organizovan je autobuski prevoz iz Prijedora s polascima ispred gradskog stadiona od 9.00 do 10.00 časova. Prevoz je besplatan,a radi lakšeg dolaska do Kozare u autobusu će se naplaćivati ulaz u Nacionalni park.
Pokrovitelj manifestacije je grad Prijedor, organizator ovdašnja Turistička organizacija, a saorganizatori Nacionalni park “Kozara” i turističke organizacije Republike Srpske, grada Gradiška i opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica.
“Dani zime na Kozari” održavaju se šesnaesti put.

prijedorgrad.org