Na 3.Posebnoj sjednici Skupštine grada odbornici su sa 22 glasa za i dva protiv usvojili Zaključak koji prenosimo u cjelosti.

Na osnovu člana 39. Zakona o lokalnoj samoupravi (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 97/16, 36/19 i 61/21), člana 39. Statuta Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj 12/17) i člana 142. Poslovnika Skupštine grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj 2/18 i 2/20), Skupština Grada Prijedora je na 3. posebnoj sjednici održanoj dana 16.2.2023. godine, donijela

ZAKLJUČAK

1.Skupština grada najoštrije osuđuje istupanje i govor glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kozarac Amira Mahića 27.1.2023. godine u DŽamiji u Kozarcu, koji je ovakvim istupanjem uputio uvredljive poruke i izrazio jezik mržnje prema pravoslavnom narodu, iskrivljujući istorijske činjenice.
2.Skupština grada poziva sve vjerske službenike da svojim javnim istupanjem i vršenjem vjerskih obreda ne narušavaju mir i suživot vjerskih osjećanja drugih naroda.

3.Skupština grada Prijedora je opredjeljena za suživot na principu međunacionalne i međuvjerske tolerancije i uvažavanja u cilju zajedničkog napretka.

Ovaj Zaključak stupa na snagu danom objavljivanja u “Službenom glasniku Grada Prijedora”.

prijedorgrad.org