Sutra u prijedorskoj regiji sunčano uz slabu do umjerenu naoblaku. Toplije u odnosu na nedjelju. Maksimalna dnevna u Prijedoru 16°C u višim područjima do 9°C. U utorak promjena vremena uz još nešto sunčanih perioda. Očekuje se naoblačenje, koje će prema večeri donijeti kišu ali i pljuskove sa grmljavinom duž prijedorske regije, prvo na jugu i zapadu regije. Prema ponoći jačanje padavina. Maksimalna dnevna u Prijedoru 18°C a na planinama par stepeni niža. Duvaće jugo i jugozapadnjak koji će pojačavati osjećaj toplog – proljetnog vremena ali samo kratkotrajno.

Očekivana jačina vjetra prema njemačkom “ICON” modelu u 01:00h, 15.03.2023.

U srijedu, kišovito a na planinama susnježica i snijeg. Već na prelasku sa utorka na srijedu, u prvim satima srijede (ponoć – 04:00h) iz Panonije – a preko Moslavine doći će do prodora hladnog vazduha koji će biti praćen jakim na udare i olujnim sjevercem. Prvo na Kozari i Prosari a kasnije i na južnijim planinama gdje može imati udare i preko 100 km/h. U Prijedoru tokom prodora hladne fronte može imati maksimalne udare od 50 do 90 km/h prema sadašnjim izračunima prognostičkih modela koje koristimo za prognozu.

Napomena: Detaljnije i tačnije informacije u vezi ove promjene vremena imaćemo u utorak.

Očekivani intenzitet padavina oko 01:00h, 15.03.2023.

Dakle, u srijedu, maksimalna temperatura će pasti za više od 10°C u odnosu na utorak. Očekuje se da će u Prijedoru pasti od 15 do 30 l/m2 kiše a na jugu i zapadu regije i više. Na planinama snijeg i sunježica a nije isključeno da po koja pahulja proleti i u nizijama. Do kraja srijede očekuje se postepen prestanak padavina i razvedravanje naveče i u noći što će pogodovati pojavama kao što je magla ili niska naoblaka a minimalna temperatura će pasti ispod nultog podioka Celzijusove skale. Sveukupno gledano, ovakvo vrijeme se može okarakterisati narodnim terminom “babine huke”.

Slikovna prognoza za naredna tri dana

Zanimljivost iz narodnog “vremenoslovlja” (meteorologije) – “BABINE HUKE”, “BABA MARTA” i “DŽEMRE”. Babine huke su, prema narodnom predanju, dobile ime po babi Marti. Inače, narodna metorologija kaže da se u martu mora tri puta “posoliti”, odnosno da mora tri puta pasti snijeg. Ukoliko ne padne snijeg tri puta u martu, onda će treći put biti u aprilu. Ovaj period naziva se još i baba Marta ili marčane bure. Babine huke obično – počinju nakon “pucanja džemreta” u vodu, vazduh i zemlju, i traju “od pola devete do pola desete” sedmice poslije Božića (10-17. mart).

Baba Marta

Baba Marta (mitološko značenje) je pojam nastao kao perosnifikacija mjesec marta, njegove varljive prirode i nepredvidivih meteoroloških prilika. „Baba Marta“ garantuje nevrijeme i kada mu nije vrijeme i sreće se kod gotovo svih slovenskih naroda. Za „Babu Martu“ karakteristične su i „Babine huke“. To je period kraja marta i početka aprila kada iznenada i mimo reda zaduvaju studeni vjetrovi (huke) i zapada susnježica koja pravi „lapavicu“ — tečno blato sa snijegom po tlu. Ime Babe Marte nastalo je po mjesecu martu, odnosno starorimskom “bogu rata” – Marsu. Oštra je i okrutna po njemu a topla i razdragana po staroslovenskoj “božici proljeća” – Vesni.

Prognostičar portala: Kristijan Vujčić