I ove godine akciji „Čisto proljeće” pridružili su se mladi iz organizacije „Čuvari Sane”. Zasukati su rukave, i uz dobro raspoloženje i druženje očistiti lijevu i desnu obalu naše rijeke. Cilj su čista Sana, čist Prijedor, i ako svi urade svoj dio, imaćemo čim da se ponosimo, a sačuvaćemo i prirodu, poručuju iz ove organizacije.

– Apelujemo na mlade, ko god može, da dođe da radi i druži se s nama. Ne trebaju im pare, ništa. Nije to težak posao. Za ovakvu rijeku, ovakvu ljepotu u Prijedoru, ništa nije teško – kaže jedan od „Čuvara Sane” Luka Kantar.
Otpada uvijek ima, i ovakve akcije jesu način da se skrene pažnja javnosti na jačanje ekološke svijest građana, koja još uvijek nije na visokom nivou, o čemu najbolje svjedoče količine smeća koje se sakupi.

– Tu je problem nedovoljno obrazovanje, ali najviše kućni odgoj koji kod nas izgleda nije na nekom nivou. Pa je bacanje smeće rezultat toga – naveo je Milan Sadžak iz „Cuvara Sane”.

Dodao je da problem nije smo vidljivi otpad, već i kanalizacija koja se ispušta u Sanu, te da se nada da će se i po tom pitanju početi ozbiljnije raditi.

„Čuvari Sane” poručili su da su dobrodošli svi koji žele da im se pridruže u njihovim aktivnostima.

Jer zajednički cilj svih nas je, kažu, čuvanje prirodnog bogatstva koje imamo.

Kozarski