Sutra nam stiže proljeće i proljećnja akcija čišćenja grada. Ekološkoj akciji “Očistimo Prijedor za jedan dan” prognostičar našeg portala, Kristijan Vujčić, juče je iskoristio slobodan dan i sunčano subotnje poslijepodne kako bi očistio bar jedan dio obale rijeke obale u Tukovima.

Kristijan je na obali zatekao dosta smeća: PVC, staklenih i plinskih bočica, raspale odjeće, obuće i ambalaža raznih vrsta. Kako je fotoreporter infoprijedor.ba zabilježio on je očistio dobar dio obale u Tukovima. 

Udruženje građana Čuvari Sane danas od 9:30 časova kreću sa akcijom čišćenja desne strane obale od vodostanice. Pozivamo vas da im se pridružite.

Kristijan naglašava važnost većeg aktivizma mladih po pitanju očuvanja okoline, biljnog i životinjskog svijeta odnosno svih prirodnih ljepota po kojima je prijedorski kraj oduvijek poznat kako bismo i na taj način pokazali sliku dobrih domaćina kako stranim posjetiocima tako i našim najmlađim – budućim generacijama koje tek trebaju steći obrasce društveno odgovornog ponašanja. 

– Dovoljno sam mlad da mogu mnogo toga učiniti za svoj grad i rijeku Sanu ali sam i dovoljno star da svojim primjerom pokažem mlađim generacijama na bitnost očuvanja prirode i važnost odlaganja smeća u za to namjenjena mjesta. Svi smo mi odgovorni za ovu rijeku, grad i planinu i od našeg odnosa prema istima zavisi u kakvoj će budućnosti živiti buduća pokolenja grada Prijedora, naši potomci. Bez rijeke Sane nema ni Prijedora, ovaj grad je iznjedrila ova rijeka. U semantičkom korijenu imena grada Prijedora je rijeka i njeno korito, Prijedor je dobio ime po riječnom koritu koje je doživjelo pri(je)dor – prodor, tokom velike vodene bujice prije nekih 340 do 400 godina. Dakle, u konkluziji, mi Prijedorčani u imenu nosimo rijeku Sanu, po njoj se zovemo, u njoj učimo plivati, kraj nje rastemo, volimo, živimo – rekao je Vujčić.

Podsjetimo da je akciju organizovala Gradska uprava Grada Prijedora – Odjeljenje za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove a da je ista podržana od strane udruženja” Čuvari Sane” koji će kako su oglasili na svojoj Facebook stranici, s akcijom čišćenja krenuti dan ranije, zbog boljih vremenskih uslova. S obzirom na uslove za kišu tokom dana predviđenog za akciju čišćenja 20.03. – ponedjeljak, pozivamo sugrađane da se danas pridruže članovima udruženja “Čuvari Sane” od 9:30h kod vodostanice u ulici Srpskih velikana.