Arhivski snimak

Priča se u Ljubiji da će rudnik u junu, nakon tri decenije, početi sa radom. Čekali smo i dočekali, kažu mještani. Optimizam ni nakon 30 godina nije nestao, pokretanje rudnika pokrenuće, kažu, i cijelu Ljubiju.

– Dugo smo iščekivali taj početak i, naravno, svi želimo da rudnik počne sa eksploatacijom. To će biti uspjeh i za građane i za omladinu da se zaposli tu – kaže Goran Praštalo, predsjednik Savjeta MZ Ljbija.

Ljubija je nekada bila žila kucavica cijelog regiona. Da će ovaj nekadašnji rudni gigant napokon proraditi, vjeruje i Vesna Šolaja. 

– Za nas je Ljubija gradić Pejton bila i ostala. Bez obzira što to nije ono što je nekada bilo. Rudnik će nam mnogo značiti. Ode nam sva omladina. Ne bi li se zaustavio taj odlazak mladih, ne bi li se ženili, djecu rađali – kazala je Vesna Šolaja, predsjednik Udruženja.

Kako je u Ljubiji pjevao Lučano Pavaroti i šah igrao Bobi Fišer, ispričao nam je Mile Inđić. Penziju je zaradio u rudniku. Volio bi da se Ljubiji, kaže, vrate dani stare slave.

– Imali smo odmarališta. Svi su klubovi radili, streljaštvo, kuglana, rukomet koji je pozant bio, u BiH i bivšoj Jugoslaviji. Radio je društveni dom. On je bio bolji i jači nego Skenderija u Sarajevu. Dolazili su svi eminentni i pjevači i glumci – istakao je Mile Inđić, radnik “Ljubije” u penziji.

Zasada su u Ljubiji aktivna dva kopa gdje se vadi željezna ruda. Ciganuša i Vidrenjak u Ljeskarama. Čeka se i da, zajedno sa rudnikom, proradi i željeznica kojom će se ruda iz rudnika eksploatisati dalje.

Upravo bi kroz ovu kapiju trebalo da krenu autobusi sa radnicima. Mještani se nadaju da će ponovnim pokretanjem proizvodnje ova sada oronula varošica zasijati starim sjajem.

ATV BL