Prijedorski Ribnjak “Saničani” u stečaju u prošloj godini poslovao je sa dobiti, ostvarivši 284.921 KM prihoda i 207.991 KM rashoda, navodi se u izvještaju o radu u 2022. godini stečajnog upravnika Mirka Marčete.

U izvještaju se navodi da su izmirene plate sa porezima i doprinosima za zaposlene radnike, kao i dio troškova nastalih u stečajnom postupku, da su, zahvaljujući naporima zaposlenih, nizom intervencija sprečavana izlivanja vode i ugrožavanja ribljeg fonda, a da su neophodne dalje radnje na očuvanju i održavanju imovine, posebno nasipa i pristupnih puteva.

Republički vodni inspektori su u maju 2019. godine konstatovali da se ribogojilište ne održava adekvatno već duži period i naložili mjere za otklanjanje nedostataka koje nisu realizovane i ono što je tada bilo šiblje i nisko rastinje, danas je dijelom izraslo i u drvnu masu.

Skupština povjerilaca je 12. aprila 2022. ovlastila stečajnog upravnika da zaključi sporazum sa “Toplanom” o uklanjanju biorastinja koje nema komercijalnu vrijednost u smislu drvnog sortimenta po cjenovniku “Šuma Srpske”, ali ga “Toplana” može koristiti kao energent.

Sporazum sa “Toplanom” je sačinjen 13. septembra 2022. i krenulo se sa uklanjanjem niskog rastinja i šiblja, ali izvođač nije zadovoljio uslove sporazuma i uveden je drugi izvođač koji je odrađivao predmetne radove na najbolji mogući način, te je 3. marta ove godine odbor povjerilaca donio odluku da se raskine ugovor sa “Toplanom” i da se raspiše licitacija za izbor najpovoljnijeg ponuđača za sječu drvne mase, osim hrasta.

Licitacija objavljena 17. marta, ali je greškom određen rok od 14 umjesto 15 dana, te je stečajni upravnik po upozorenju Okružnog privrednog suda Prijedor poništio licitaciju, a skupština povjerilaca donijela odluku da se raspiše nova licitacija sa propisanim rokom.

Prodajom te drvne mase uvećala bi se stečajna masa i tim bi se novcem nastojali dijelom izmiriti radnici kao povjerioci višeg isplatnog reda i porezi i doprinosi za one koji imaju uslov za penzionisanje, navodi se u ovom izvještaju.

Prijedorski ribnjak osnovala je 1903. godine porodica čeških doseljenika Burda i za 120 godina postojanja prošao je niz vlasničkih i organizacionih transformacija, a upravlja posjedom površine 1.367 hektara.

Stečaj je otvoren u martu prošle godine, a protiv većinskog vlasnika Radojice Ratkovca Okružno javno tužilaštvo Prijedor u februaru ove godine podiglo je optužnicu zbog krivičnog djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju kojim je oštetio javne prihode za oko pola miliona KM.

Kozarski/Agencije