Spomen-kuća porodice Stojanović obradovala je zaljubljenike u likovnu umjetnost radionicom pod nazivom “Sreten”. Sedam učenika prijedorske Gimnazije “Sveti Sava” obradilo je temu portreta i oblikovanja po djelima čuvenog vajara Sretena Stojanovića.
– Ovo je lijepo iskustvo. Da nešto novo isprobamo i da sebe vidimo u nekim novim poljima. Divno, zaista – rekla je Teodora Tadić, učenik Gimnazije “Sveti Sava”.
Koordinator i inicijator ove radionice Milica Đerić, profesor likovne kulture u Gimnaziji “Sveti Sava” ističe da im je želja da lik i djelo velikana umjetnosti, Sretena Stojanovića ponovo zaživi u promišljanjima ljudi u Prijedoru.
– Vajarstvo je, nekako, zapostavljeno. Ipak, grad Sretena treba da njeguje njegov lik i djelo upravo edukacijom mladih generacija. Smatramo da Spomen-kuća Stojanovića treba da zaživi nekim novim duhom – istakla je Milica Đerić.
U osnove vajarstva učesnike radionice uputio je vajar Bojan Mikula. 0 životu porodice Stojanović učenicima su govorili kustosi Nataša Tošanović i Aleksa Milić. Vajarska radionica u Spomen-kući Stojanovića održana je u okviru obilježavanja 18. maja, Međunarodnog dana muzeja.
– Spoljni saradnik Spomen-kuće Stojanovića, arheolog Dalija Tubin, takođe je učestvovala u radionici. Ovo je samo jedna od aktivnosti koju Muzej Kozare priređuje povodom Međunarodnog dana muzeja, a zaista nam je želja bila da se vajarska radionica održi upravo u Sretenovoj kući – istakla je Nataša Tošanović, kustos-istoričar.
Učenički radovi, nastali na ovoj radionici, čuvaće se u fundusu Muzeja Kozare.

Kozarski