Danas je Dan grada Prijedora. Imamo izrazito nepovoljne vremenske uslove. Detaljnije u nastavku.

Podsjetimo, juče je Grad Prijedor proglasio prvi stepen pripravnosti od poplava.

Sinoć u 20 časova vodostaj Sane u Prijedoru je iznosio 432 cm dok se jutros u 8 sati mjeri 442 cm, što znači da je tokom zadnjih 12 sati vodostaj porastao za 10 cm.

Gomjenica: U osam sati mjeri se 476 cm a to znači da je vodostaj tokom zadnjih 12 sati porastao za 19 cm. U Omarskoj je Gomjenica tokom zadnjih 12 sati porasla za 12 centimetara.

OSMATRAČNICA 8 časova. 16.05.2023. Sa srednjeg Mediterana i sjevera Afrike preko nas se u kontinuitetu premješta zona nestabilnog i vlažnog vazduha. Zona kiše se jutros proširila ka Alpama a nama s juga i jugoistoka, u jugoistočnoj struji pristižu padavine sa crnogorskog primorja, dubrovačkog i splitskog akvatorija i neumskog, makarskog i otočkog dalmatinskog područja preko unutrašnjosti Dalmacije i Hercegovine i srednje Bosne. Ciklonska cirkulacija nad središnjim Mediteranom se nastavlja. Kao što vidite na sinoptičkoj karti, danas u 12 časova nad prijedorskim regionom nalazi se zona prelaza fronte okluzije (ružičasta boja na mapi), hladne fronte (plava) i tople fronte (crvena). Središte ciklonskog vrtloga je nad Italijom.

– Specifikum rotacionog kretanja ciklone jeste i taj da nam ovaj put hladna fronta stiže sa juga, s mora. Obično nam hladna fronta stiže sa sjevera i zapada preko Alpa. Ovakva situacija može usloviti jaka grmljavinska nevremena sa jakom pljuskovitom kišom poslijepodne ali prostorno suženije nego li dosadašnje padavine. Njemački i švajcarski prognostički model ukazuje na mogućnost nevremena poslijepodne duž sjeverne BiH. Što opet može pogodovati urbanim poplavama naročito imajući u vidu prezasićenost tla i odvoda po gradovima.

Trenutno stanje duž prijedorske regije: Kiša već neko vrijeme slabi duž sliva Sane, ponegdje je i prestala ili pada mjestimično – u smislu da su padavine prorijeđenije (ne obuhvataju čitavu regiju) ali ne i značajno slabijeg intenziteta. Sa juga se formira nova padavinska masa. Koja će kroz nekoliko sati da se nadvije nad sliv Sane i našu regiju. Radarska slika nam otkriva položaj padavinskih zona u 8 časova.

Prognostičar portala: Kristijan Vujčić