Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je danas u Prijedoru da je ovo ministarstvo u neposrednom kontaktu sa svim načelnicima u ovom dijelu Republike Srpske gdje postoji pojavu voda koje su van svojih tokova i da se dolaskom u Prijedor uvjerio da je u ovom gradu stanje stabilno.

– Građanima možemo da poručimo da se stanje smiruje, da kada pratimo hidrometeorološku prognozu i uzvodno sve ono što je bitno sa nas, možemo reći da je stanje stabilno. Mislim da je blagovremeno postupanje Gradske uprave i civilne zaštite, kao i Vlade Republike Srpske, te aktivnosti koje su rađene prije toga na riječnim vodotokovima, obalozaštitama, dovelo do toga da nismo imali veću ugroženost – izjavio je Minić novinarima nakon što je sa gradonačelnikom obišao područja koja se u Prijedoru zaplavljena izlijevanjem rijeka iz korita.

On je dodao da gradonačelnik dobro postupa, da je donio niz odluka te da je sve to doprinijelo da situacija u ovom gradu bude stabilna.
– Ono što je veoma bitno su aktivnosti Javne ustanove Vode Srpske i koje je provodila ovdje Gradska uprava može se vidjeti upravo ovdje na rijeci Miloševici. Imali smo mnogo više kiše i vode nego prošli put kada smo imali poplavu, a sada se to nije desilo jer je uklonjeno šiblje i povećan je kapacitet protočnosti i što su permanentne mjere koje ministarstvo i JU Vode Srpske rade diljem Republike Srpske – istakao je Minić.
On je dodao da se kada su u pitanju Vlada Republike Srpske i JU “Vode Srpske” radi baš ogroman posao, da su milionske investicije svake godine, ali da smo svjedoci koliko je došlo do poremećaja klime i svih klimatskih faktora, kakve imamo padavine.
– Neprestano se moramo boriti sa prirodom i moramo dati odgovor na ovakve situacije. Nus pojave kada krene smanjenje vodostaja je enormno povećanje podzemnih voda što se sada dešava ovdje u Tukovima i Gomjenici i moramo biti spremni da raznim mjerama, epidemiološkim, zdravstvenim i drugih mjerama reagujemo i u tim situacijama – rekao je Minić.
On je dodao i da je još uvijek rano da se govori o mogućnostima pomoći te da će to biti moguće kada se vode povuku i sagleda stvarna šteta koja je učinjena u poljoprivredi.
Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je da u naselju koje su, između ostalih posjetili, Vrbice i Topolik nema problema zahvaljujući upravo mjerama preduzetim početkom godine.

– Uklonjeno je šiblje i nisko rastinje i vidi se rezultat našeg rada. Trenutno imamo problema sa podzemnom vodama, rijeka Sana se povukla preko 20 centimetara, ali se u Gomjenici zbog pojave podzemnih voda, ona približila do područnog odjeljenja osnovne škole i zbog toga ćemo sutra morati da otkažemo nastavu – izjavio je Javor.
On je dodao je slična situacija i u naselju Tukovi i na tim mjestima se djelovalo preventivno tako što vatrogasci sa velikim pumpama pokušavajau preusmjeriti vodu koja nadolazi.
– Uzvodno, kako smo doznali od naših kolega, Sana je u znatnom padu, tako da očekujemo mirnu noć – zaključio je Javor.

prijedorgrad.org