Fudbalski klub Rudar-Prijedor, krajem prošle godine, odlučio je da napravi zaokret u radu sa omladinskim kategorijama i maksimalno se posveti stvaranju igračkog kadra iz sopstvenih redova. Upravni odbor na čelu sa predsjednikom Stankom Vujkovićem, donio je odluku da se omladinskim kategorijama posveti maksimalna pažnja, u vidu poboljšanja uslova za trening, angažovanja dodatnih trenera u omladinskoj školi, kao i saradnje sa Šandorom Besedešom, trenerom iz fudbalske akademije Főnix Gold iz Mađarske.

Šandor Besedeš je dugogodišnji fudbalski trener u akademiji Főnix Gold iz Mađarske, poznatoj po odličnom radu sa mladim kategorijama, akademija koja je iznjedrila nekoliko aktuelnih seniorskih reprezentativaca Mađarske a u FK Rudar-Prijedor je postavljen za koordinatora “Talent tima”.

– Zadatak mi je da organizujem rad i obuku talenata fudbalskog kluba Rudar-Prijedor. Trenutno u ovom “Talent timu” imamo oko 17 igrača u dobi od 13 do 18 godina. Cilj nam je da ovi mladi igrači imaju puno više pažnje što znači više rada na svim elementima koji će kroz trenažne procese i obuku kasnije obogatiti njihovo znanje i fudbalsko umijeće – rekao je Šandoro Besedeš.

Cilj ovog programa je rad sa najvećim talentima omladinske škole i samim tim stvaranje igrača za seniorski tim Rudara, kao i izlazak istih na fudbalsko tržište.

Šandoro Besedeš, koordinator “Talent tima”

– Ovaj naš posao je jako bitan kako za ove mlade talente taki i za sam klub. Jer kada završe ovu obuku biće sposobni da pomognu svom klubu da osigura što bolji plasman u takmičenju a kasnije kada dostignu one visine da se ponude na tržištu, imaćemo gdje da ponudimo i koga da ponudimo – pojasnio je Besedeš.

Dvojica momaka iz ove priče već su priključeni prvoj ekipi.

– Da, radi se o Raušu i Šebezu koji su pokazali svoj raskošni talenat a ima tu još nekoliko imena koja će u skorije vrijeme od pola godine do godinu dana sigurno biti mnogo poznatija svim ljubiteljima fudbala ne samo u Prijedoru – navodi ovaj stručnjak.

Sudeći po tome Rudar-Prijedor bi u svakom slučaju iduće godine mogao “napasti” Premijer ligu.

– Po onome što sam vidio u ovih godinu i nešto koliko sam ovdje prvi tim i juniori i maltene sve selekcije izuzetno dobro rade, moram da pohvalim kolege trenere, organizovano se radi i vidi se da se i od strane kluba posvećuje puno veća pažnja. Sjećam se kad sam došao da je to bilo dosta labavo a sad tačno vidim i po razgovoru i po radu i odgovornosti te djece da su shavatili o čemu se ovdje radi. Ovo je sad jedna dobra priča za širi region a voljeli bi u skorije vrijeme da što više talentovane djece iz regije, tamo gdje nemaju sličan program, da dođu ovdje i vide šta mi radimo i da nam se priključe.

D.Stojnić/infoprijedor.ba