Došlo je do korekcije prognoze za danas i sutra a uslijed sinoćnjeg prodora vlažne i hladnije vazdušne mase preko Austrije i slovenačkih Alpa u Hrvatsku i Sloveniju pa i dijelom u Potkozarje u vidu slabog sjeverca. Tako da su uslovi da dostignemo 40°C u hladu meteorološke kućice zanemarivi. Ovo još jednom pokazuje kolika je varijabilnost vremenske prognoze, pa čak i one kratkoročne.

Prethodna noć je bila u kategoriji tropske noći jer temperatura nije padala ispod 20°C. Juče su se temperature u Prijedoru  kretale ovako: 

38°C u 15h; 

30°C u 21h; 

27°C u 22h;

26°C u 00h; 

23°C u 07h.

– Vremenska prognoza:

Prognoza za danas, utorak 18.07.2023. godine:

Nešto više oblaka u odnosu na jučerašnji dan ali pretežno sunčano i vruće.  Naveče i tokom noći postoje uslovi za jače olujno nevrijeme u Sloveniji i Hrvatskoj koje može preći i u Potkozarje u vidu kratkotrajno umjerenog do jakog vjetra ili pljuska sa grmljavinom.  Maksimalna dnevna temperatura u Prijedoru ne bi trebala preći 35°C. Ukoliko dođe do razvoja olujnih oblaka nad Slovenijom i Hrvatskom, tada treba očekivati ugodniju noć a ukoliko ostane stabilno, ponovo nas očekuje tzv. tropska noć (temperatura tokom noći ne pada ispod 20°C). Ishod zavisi od spuštanja vlažne i hladnije vazdušne mase preko Alpa na sjeverozapad Balkana.

Sutra u srijedu 19.07.2023. godine, vrijeme slično ali još nestabilnije – tokom dana sunčano ali uz sve više oblaka – ponegdje je moguća slaba kiša ili pljusak i prijepodne ali uglavnom poslijepodne i naročito naveče i u noći – očekuju se pljuskovi i u našoj (prijedorskoj) regiji. Tačnije, zona formiranja i putanje kišnih a potencijlno i olujnih oblaka počeće se kretati i južnije od hrvatsko-slovenačke granice ka Slavoniji, Posavini i Bačkoj. Maksimalna dnevna 36°C, naveče će osvježiti.

Napomena: Moguće je jače olujno nevrijeme (ili nekoliko olujnih oblačnih formacija) u susjednoj kopnenoj Hrvatskoj, Austriji, Mađarskoj i u Sloveniji a nije isključena mogućnost da istim bude zahvaćeno i Potkozarje i donje Pounje. Naime, vlažan i relativno hladniji vazduh sukobljavaće se sa toplotnim valom upravo na potezu Kozara – Sisak – Zagreb – Maribor – Grac (sjever – jug), odnosno Nova Gorica – Ljubljana – Celje – Bjelovar – Virovitica – Pečuh – Subotica (zapad – istok) pa će ta područja biti pogodna za razvoj oluja (lokalno je moguće i izraženije olujno nevrijeme). Olujni oblaci mogu biti slabijeg ili jačeg intenziteta te se mogu u večernjim i noćnim satim premjestiti preko Une i nad Potkozarje! 

prognoza: Kristijan V. – InfoPrijedor.ba