Oluja koja se prošle noći formirala iznad španske oblasti Aragon, po kojoj je i imenovana, premjestila se preko juga Francuske i Alpa nad Sloveniju gdje je ponovo kao i juče došlo do burnih atmosferskih procesa odnosno sudara vlažnijeg i hladnijeg sa vrelim podnebljem koje je danas bilježilo do 35°C. 

Oluja “Aragon” odnijela je 2 ljudska života u Zagrebu i jedan u okolini Slavonskog Broda uslijed pada stabala pri olujnom i orkanskom vjetru. Palo je dosta kiše pa su ulice bile pod vodom. Pričinjena je velika materijalna šteta i u Sloveniji i u središnjoj Hrvatskoj. 

max_6h1.webp

Olujno nevrijeme se zatim svojim najjužnijim rubom spustilo nad dubičku opštinu gdje je bilo i leda i jakog vjetra. Jak vjetar, na momente olujan, registrovan je i u Prijedoru. Kiša je zaobišla sam grad ali je bilo u sjevernim dijelovima (pri Kozari). Iz Protivgradne preventive Republike Srpske izjavili su da je ispaljeni 115 raketa u olujni oblak koji se kretao od Knešpolja i Kozare prema Mahovljanima i Srbcu te dalje na istok. Oštećen je Međunarodni aerodrom Banjs Luka u Mahovljanima uslijed olujnog vjetra. Kompletna dubička opština je ostala bez struje. U Trnu kod Banja Luke zabilježen je maksimalni udar vjetra od 28 m/s!  Jedna osoba je poginula u Sloveniji u mjestu Bled. 

Klimatolog Zvonimir Katušin je izjavio za portal 24 sata da nikada nije vidio ovakvu oluju, konstatirajući da je imala snagu atomske bombe. 

msg413001.jpg

“Ta velika nestabilnost je stvorila povoljne uslove za nastanak ovakvog stanja. To kad krene ima valjda snagu atomske bombe. Nije pitanje hoće li ili neće biti jak udar, već koliko jak će biti”, kazao je.

Oluja “Aragon” svoj je put započela u istoimenoj regiji Španije a prelaskom preko Alpa u Sloveniju je dodatno ojačala (buknula) i trenutno se nalazi nad zapadnom Srbijom. 

Jučerašnja oluja “La Rochelle” 18.07.2023. godine

Jučerašnja oluja “La Rochelle” dobila je ime na sličan način – po francuskom gradu na obali Atlantskog okeana u čijoj regiji je 18.07. oko 6 ujutro započeo razvoj oluje koja je sinoć pogodila veći dio BiH. 

Foto: Mladen Drinčić

Olujno nevrijeme koje je sinoć protutnjalo preko BiH formiralo se na pri – atlantskom dijelu Francuske oko 7 sati ujutro 18.07.2023. godine da bi se oko podne prebacilo nad zapadne Alpe. Kretajući se preko Alpa oluja je jačala na južnim obroncima Alpa. Oko 16 sati oluja je ušla u Sloveniju tj. nad slovenačke Alpe a već sat vremena poslije i u Hrvatsko Zagorje i Žumberak – Karlovac oblast iz slovenačke Bele Krajine. Nešto iza 19:30 sati oluja je silovito ušla u BiH, u Bos. Krajinu. Bilo je potrebno samo četiri sata da stigne do granice sa Crnom Gorom. Dakle, oblačna masa je od 23:30 u Crnoj Gori. Zatim je oluja slabila i u konačnici olujni oblačni sistem se raspao oko 1 sat iza ponoći u oblasti Metohije kod Peći.

To nam daje sljedeće zaključke:

– Oluja je prešla put od nastanka do raspada cca. 1900 km!

– Oluja je glavninom zahvatila Francusku, Švajcarsku, Austriju, Sloveniju, Lihtenštajn, Hrvatsku, BiH i CG.

– Oluja je djelimično zahvatila Njemačku, Italiju, Mađarsku, Srbiju, Albaniju, Slovačku.

– Oluja je dakle prešla preko teritorije 14 država!

– Samo u BiH registrovano je preko 25000 munja i gromova.

– Pričinjena je materijalna šteta od Austrije do BiH. U tom području je bilo na stotine oborenih stabala, desetine oštećenih krovova što je uzrokovalo prekid saobraćaja na pojedinim mjestima. Registrovan je i led/grad kao i oštećenja na elektro mreži uslijed udara groma ili olujnog vjetra. 

fb_img_1689789445805.jpg

Mapa prikazuje registrovane munje i gromove od 6 sati ujutro 18.07. do jeda sat iza ponoći 19.07. koliko je trajao “život” oluje.

Zašto se ovo dešava? 

Nalazimo se u zoni konstantnog sukobljavanja toplijeg sa hladnijim vazdušnim strujama. To pogoduje razvoju ovakvih olujnih, dobro organizovanih konvektivnih sistema “superćelija” i “mezoskalnih oluja”. 

Ovakvo vrijeme će potrajati do nedjelje. 

Video 19.07.2023. nailazak oluje Aragon nad Prijedor: 

Prognostičar portala: Kristijan Vujčić