Sutra i prekosutra sunčano i vruće ali zbog izuzetno nestabilne atmosfere i opšte sinoptičke slike šireg regiona, očekuju se postepeno naoblačenje i pljuskovi sa grmljavinom ali i olujni procesi i nepogode. Za sada ne znamo da li će oni biti lokalne prirode ili će biti prostorno veliki (kao prethodne tri oluje – mezoskalni konvektivni sistemi/superćelijski kumulonimbusi i sl.). Postoje indikatori da će biti prostorno izraženiji olujni sistem ipak prerano je za takvu prognozu. 

Naša Protivgradna preventiva je zaista aktivna i dosta utiče na smanjenje štete usljed olujnih procesa u atmosferi.

Nećemo vas zamarati sa stručnom terminologijom. Pripremite se na nestabilno vrijeme i izbjegavajte boravak vani blizu drveća u slučaju nailaska ove vrste oblaka (slika ispod), odmah se sklonite u zgradu ili kuću, nemojte boraviti u automobilu za vrijeme olujnog nevremena. Panika, ne – oprez, da! 

pixlr_20230720215020751.jpg

Preporuka: Možete sebi instalirati aplikaciju kako biste i sami mogli provjeriti da li se ka vašoj lokaciji kreće nevrijeme. Link za instaliranje app. 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske objavilo je upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda koje prenosimo u cjelosti:

Prenosimo upozorenje RHMZ-a za moguće lokalne nepogode 21.07. i 22.07.2023.

21.07. od 16 časova do 22.07. rano ujutru: Na sjeveru (duž rijeke Save) očekuje se razvoj oblaka uz lokalne pljuskove sa grmljavinom. Očekuju se i lokalne nepogode uz jak do olujni vjetar i moguću pojavu grada.

Uveče će jače naoblačenje, koje donosi kišu i pljuskove sa grmljavinom, zahvatiti sjeverozapad i tokom noći će se premještati ka istoku. Do narednog jutra padavine prestaju. I u noći će biti uslova za lokalne nepogode.

22.07. od 14 časova: Sredinom dana od zapada preko sjevernih predjela ka istoku će se premještati oblačnost koja donosi kišu i pljuskove sa grmljavinom. Očekuju se i lokalne nepogode uz pojavu grada i olujnog vjetra ponegdje.

Najjači udari vjetra (preko 80 km/h) se očekuju u široj regiji oko rijeke Save.

Pozivamo stanovništvo da bude na oprezu i da redovno prati prognozu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

– Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Od sutra poslijepodne portal Info Prijedor će obavještavati vanrednim meteo izvještajima – blagovremeno i u skladu sa razvojem situacije na nebu našeg regiona i prijedorske regije.

Nadamo se da će ove atmosferske nestabilnosti proći u vidu običnih ljetnih pljuskova i da nećemo imati niti jedan ekstrem a posebno ne onakav kakav smo imali tokom jučerašnjeg dana kada je poginulo pet osoba uslijed oluje “Aragom”. 

Prognostičar portala: Kristijan Vujčić