Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor organizovao je danas prijem za učesnike 28. Susreta rezervnih vojnih starješina iz sedam gradova i opština Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.
On je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da razgovara sa ljudima koji, kako je rekao, mogu biti primjer mnogima, a pogotovo mlađim generacijama koji od njih imaju šta da nauče.

– Čast mi je bila da razgovaram sa ljudima koji su, uprkos teškim vremenima koja su prošli, i dalje pozitivni, koji imaju energiju koji su odlučni da se druže i pomažu međusobno, Ovo je i više od druženja, ovdje se radi o jednom velikom prijateljstvu koje traje 28 godina. Vjerujem da će se ovo druženje nastaviti i narednih godina jer šalje finu poruku jedinstva, sloge i zajedništva među ljudima – istakao je Javor.

Susreti pod nazivom “Mostovi prijateljstva” okupili su rezervne vojne starješine iz Vrbasa, Bečeja, Subotice, Plužina, Nikšića, Banjaluke i Prijedora. Predsjednik Udruženja rezervnih vojnih starješina Prijedora Radovan Rajilić rekao je da se rezervne vojne starješine okupljaju svake godine u nekom drugom mjestu i da je ove godine Prijedor domaćin Susreta rezervnih vojnih starješina.

– To je jedan veliki izraz prijateljestva, bratske sloge i poštovanja i tokom ovih susreta sva sjećanja o odrastanju, školovanju, učešću u Odbrambeno- otadžbinskom ratu, te emocije proživljavamo i prenosimo jedni drugima i to je nešto što treba gajiti, poštovati i
nastaviti” rekao je Rajilić.

Nakon prijema, Susreti su nastavljeni polaganjem vijenca na spomenik ”Za krst časni” i obilaskom i prisluživanjem svijeća u spomen-kompleksu ”Kameni cvijet”.
Organizacija Rezervnih vojnih starješina nastala je 15. septembra 1919. na godišnjicu proboja Solunskog fronta i prvi doživotni predsjednik bio je vojvoda Stepa Stepanović.

prijedorgrad.org