Trećeplasirana ekipa Istočno-evropske lige i finalisti Svjetskog kupa: Ivetić, Cvetković, Stojanović, Lajić (stoje, slijeva) i Vujaković

Juče kasno popodne u mađarskom gradu Szeged (Segedin), završeno je peto, finalno kolo Istočno-evropske ciljaške lige (East European Accuracy Cup/EEAC) i time završena ovogodišnja, sedma po redu sezona ovog takmičenja. EEAC je po klasifikaciji FAI, Svjetske vazduhoplovne asocijacije, takmičenje „Kategorije 2“, dakle odmah ispod planetarnog i kontinentalnih padobranskih prvenstava, a poslije Svjetskog kupa (PARAWCS) najmasovnije i najprestižnije evropsko takmičenje u padobranskim skokovima na cilj.

Finale EEAC u Segedinu okupilo je 36 takmičara, devet ekipa iz Mađarske, Poljske, Moldavije, Njemačke, Srbije i BiH. Učestvovala je i ekipa Aero-kluba „Prijedor“, za ovu priliku u sastavu: Boban Ivetić, Draško Lajić, Goran Stojanović i Aleksandar Cvetković. Prijedorčani su poslije kompletnog programa od osam turnusa osvojili treće mjesto, iza ekipa Szolnok iz Mađarske i Krakow Wawel iz Poljske. Najbolje plasirani prvotimac Aero-kluba „Prijedor“ bio je Boban Ivetić, koji je zauzeo peto mjesto.

I ovaj nastup finansijski je podržao tradicionalni sponzor prijedorskih padobranaca, Salon namještaja „Robini“.

Po okončanju mađarskog izdanja Istočno-evropske ciljaške lige progašen je i generalni plasman EEAC ZA 2023. godinu. Poslije svih pet kola, održanih u Montani/Bugarska, Prijedoru, Zamočću/Poljska, Brašovu/Rumunija i Segedinu, Prijedorčani su zauzeli treće mjesto u konkurenciji ekipa, a Draško Lajić četvrto mjesto u pojedinačnoj konkurenciji. Među prvih deset takmičara plasirali su se i Aleksandar Cvetković na osmom i Siniša Vujaković na devetom mjestu. Tako Prijedorčani nisu uspjeli da odbrane šampionske titule u generalnom plasmanu iz prošle godine – pojedinačnu Siniše Vujakovića i ekipnu Aero-kluba „Prijedor“.

Prijedor tim u sezoni 2023: Ivetić, Lajić, Stojanović, Vujaković i Cvetković (slijeva)

„Naravno da naš cilj jeste bio odbrana titula, mi ga nismo ostvarili, ali ne mogu zbog toga da sezonu proglasim neuspješom“ komentarisao je za Info Prijedor Siniša Vujaković, Alfa i Omega ekipe. „Rano je za temeljitiju analizu neuspjeha, ali već sada se može reći da su osnovni uzroci izostanak kvalitetne trenaže i nedostatak finansija. Istina, mi ove godine nismo skakali na našem nivou, a konkurencija je u međuvremenu napredovala, ali skupo nas je koštao i neodlazak u Poljsku, na treće kolo Lige. Da smo mogli da finansiramo učešće na tom kolu, s bodovima osvojenim u Zamošću ishod bi svakao bio drugačiji.“

Istočno-evropska ciljaška liga je završena, ali padobranska sezona još nije. Ako nađu sponzora, Prijedor Team narednog vikenda putuje u Locarno/Švajcarska, na posljednje kolo Svjetskog kupa, najmasovnijeg i najjačeg ciljaškog takmičenja na Svijetu. Deklarisani cilj ostaje plasman na finale PARAWCS, koje će polovinom novembra premijerno biti održano u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.