foto: ilustracija

Prijedorski Centar za socijalni rad ovog ljeta se prvi put suočio sa slučajevima da se maloljetnice iskradaju i provode noć izvan kuće, a ujutro dolaze u sukob sa roditeljima koje onda prijavljuju Centru kao zlostavljače, rekla je socijalni radnik u ovoj javnoj ustanovi Dragana Grujičić.

“Ovaj zabrinjavajući trend počeo je na raspustu i u sva četiri dosadašnja slučaja riječ je o djevojčicama, ali nastavljen je i početkom školske godine. Danas smo upravo takvu prijavu dobili iz jedne srednje škole i to su djevojčice deveti razred osnovne ili prvi srednje”, rekla je Grujičićeva na redovnom mjesečnom sastanku multisektorskog tima za borbu protiv nasilja u porodici.

Ona je pojasnila da se djeca vrate kući u vrijeme koje odrede roditelji, oko 22.00 ili 23.00 časa, a potom se oko jedan noću iskradaju, okupljaju na igralištima ili u parkovima, ostaju do 5.00 ujutro i onda odlaze kući nakon čega ulaze u sukob sa roditeljima.

“Roditelji iz nemoći i iz manjka autoriteta nekad reaguju afektivno i onda djeca dođu da ih prijave za nasilje. Bojim se da je ovo problem koji će se ponavljati”, upozorila je Grujičićeva.

Centar je u avgustu primio 19 prijava nasilja, kao i četiri slučaja koji bi se mogli smatrati nesuglasicama.

Tanja Božić iz Okružnog javnog tužilaštva Prijedor rekla je da je u avgustu bilo 17 prijava nasilja u porodici za regiju koju ovo tužilaštvo pokriva.

Dragica Plavšić Stojanović iz Gradske uprave obavijestila je multisektorski tim da je Osnovni sud u Prijedoru predložio dvojicu sudija za člana i zamjenskog člana u Grupu za koordinaciju za sprečavanje nasilja u porodici.

U Prijedoru protokol o postupanju subjekata zaštite od porodičnog nasilja postoji još od 2010. godine, deceniju prije nego što je to postalo zakonska obaveza, kao i multisektorski tim koji čini devet subjekata zaštite koji se sastaju svakog mjeseca. Novim protokolom je prvi put formalizovano učešće Gradske uprave, a sada i Osnovnog suda.

Današnjem sastanku, održanom u Osnovnoj školi “Dositej Obradović”, prisustvovali su i predstavnici Policijske uprave, Doma zdravlja, Centra “Sunce”, bolnice i medija, a čini ga još i predstavnik Aktiva direktora srednjih škola.

GlasSrpske