Prvi “Invest forum” u Banjaluci premašio je sva očekivanja, i po broju posjeta stranih delegacija Republici Srpskoj, ali i po konkretnim dogovorima uspostavljenim tokom direktnih susreta privrednika, te u razgovoru potencijalnih investitora sa predstavnicima Investiciono-razvojne banke /IRB/ i Vlade Republike Srpske, kaže vršilac dužnosti direktora IRB-a Dražen Vrhovac. On je rekao da su tokom jučerašnjeg “Invest foruma” veliko interesovanje za ulaganje pokazali brojni investitori, među kojima su i velike svjetske kompanije kao što su predstavnici azerbejdžanske nacionalne naftne kompanije “Sokar grup”, turske grupacije “Doguš”, te “Alkazar enerdži” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Prema riječima Vrhovca, tokom Foruma dogovoreni su i završni koraci za otvaranje fabrike za proizvodnju automobilskih dijelova u Prnjavoru respektabilne njemačke kompanije “Mubea”, što je investicija vrijedna 150 miliona evra.
Vrhovac je istakao da bi fabrika trebalo prvo da zaposli 1.000 radnika, a potom još 500 radnika.
On je naveo da je kompanija “Alkazar enerdži” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata pokazala interes za ulaganje u Republiku Srpsku u oblasti obnovljivih izvora energije kao što su vjetar i solarna energija.

“Atraktivno poslovno okruženje i stimulativna poreska politika glavni su motiv za ulaganje. Kompanije sa istoka u Republici Srpskoj, recimo, vide idealno mjesto za dolazak u Evropu, jer ulaganjem u Srpsku imaju imaju pristup tržištima od 600 miliona građana na principu slobodne trgovine, a na osnovu sporazuma CEFTA, Sporazuma o slobodnoj trgovini BiH sa Turskom, EFTA sporazum…”, rekao je Vrhovac.
Među zainteresovanim investitorima je i austrijska kompanija “Infiniti medija”, Globalna gondacija AIM iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, više kineskih kompanija iz raznih privrednih grana od trgovine, poljoprivrede, finansija, prerađivačke industrije, sektora informacionih tehnologija…
“Banjaluka je juče bila centar regiona i centar Evrope. Više od 300 učesnika, među kojima privrednici i potencijalni ulagači iz 22 zemlje – cijelog regiona, Evrope, Azije – došli su da upoznaju Republiku Srpsku i naše potencijale za ulaganje. Oduševljeni su organizacijom Foruma i gostoprimstvom u Republici Srpskoj”, rekao je Vrhovac.
On kaže da je zadovoljan činjenicom da je Forum, sa impozantnim brojem učesnika i konkretnim dogovorima, potvrdio da je IRB u proteklom periodu uradio veliki i ozbiljan posao u promociji potencijala Republike Srpske, saopšteno je iz Agencije “Mania”.
“Forum i interes koji su kompanije pokazale za ulaganje u Republiku Srpsku kruna su svih dosadašnjih aktivnosti Investicono-razvojne banke Republike Srpske. Mi nastavljamo i dalje da promovišemo Republiku Srpsku u najboljem svjetlu, radi privlačenja novih investicija i otvaranja radnih mjesta”, rekao je Vrhovac.

RTRS/Agencije