Foto: Capital

Radnici „ArcelorMittala“ iz Prijedora sa neizvjesnočšću očekuju iduću sedmicu za kada je zakazan štrajk u istoimenom preduzeću u Zenici. Naime, ukoliko dođe do potpune obustave rada u Zenici, većina radnika rudnika iz Prijedora će biti poslana na čekanje. Glavni odbor Sindikata “ArcelorMittala” iz Zenice je donio odluku o stupanju u generalni štrajk ako ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi za zaključenje pojedinačnog kolektivnog ugovora za 2023/2024. godinu uz povećanje plata i naknada radnicima zbog rasta troškova života.

Međutim, kako dogovor sa poslodavcem nije postignut radnici u ponedjeljak, 20. novembra stupaju u štrajk.

Ovaj štrajk automatski će značiti i obustavljanje procesa rada u „Arcelor Mittalu“ Prijedor koji preduzeću iz Zenice isporučuje rudu.

Predsjednik Sindikalne organizacije „AreclorMittala“ iz Prijedora Dario Antonić za CAPITAL kaže da još nije donesena odluka o čekanju iako se o tome govori.

Istakao je i da je jedan broj radnika koji nema posla trenutno koristi godišnji odmor.

„Iduće sedmice bismo trebali imati sastanak sa menadžmentom kako bismo sagledali ukupnu situaciju i donijeli odluku o tome koji broj radnika bi trebao na čekanje i koja bi to bila nadoknada za vrijeme eventualnog čekanja. Ako definitivno u ponedjeljak dođe do štrajka u Zenici i potpune obustave proizvodnje većina naših radnika bi bila poslana na čekanje“, kazao je Antonić.

On kaže da je neizvjesnost velika i da, iako se radnici nadaju da je ovo prolaznog karaktera, većina pokazatelja im ne ide u prilog.

Ističe da su do sada kada su bili čekanju primali 80 odsto plate, iako po kolektivnom ugovoru imaju pravo na 55 odsto od zadnje tri prosjesčne plate.

„Međutim, sa sadašnjim izuzetno visokim cijenama, ako uzmete i samo pet ili deset odsto plate, veoma je teško živjeti“, kaže Antonić.

Dodao je da su i oni, poput kolega u Zenici, obavijestili poslodavca da žele razgovarati o plati, ali da njihovi pregovori počinju u prvom kvartalu naredne godine.

Direktor „Arcelor Mittala“ Prijedor Mladen Jelača za CAPITAL kaže da oni moraju uskladiti svoj rad sa željezarom u Zenici.

„Situacija je apsolutno neizvjesna. U željezari je najavljen štrajk oko 20. novembra, mi za njih isporučujemo rudu i moramo uskladiti naš rad sa njihovim. Dakle, ova situacija je uzrokovana dešavanjima u željezari“, rekao je Jelača.

Predsjednik Sindikalne organizacije „Arcelor Mittala“ Zenica Rašid Fetić kaže da radnici definitivno u ponedjeljak idu u štrajk jer dogovor sa poslodavcem nije postignut.

„Razgovarali smo sa direktorom za jugoistočnu Evropu, ali ni sa njim nismo uspjeli da postignemo dogovor. Tako da mi 20. novembra idemo u štrajk, mada su oni već zaustavili proizvodnju i to ne samo u Zenici, u kojoj samo radi Koksara, već i u dvije željezare u Njemačkoj i jednoj u Belgiji na pet sedmica, a kao razlog su naveli poskupljenje gotove robe iz kompanije“, rekao je Fetić.

Kazao je da će štrajk radnika u Zenici vjerovatno biti na duži period i da će njime biti pogođene i „Željeznice RS“, „Željeznice FBiH“ kao i „Arcelor Mittal“ Prijedor.

Istakao je da je dobit kompanije u zadnje dvije godine iznosila oko 240 miliona KM te da ne pristaju na priče o gubitku za ovu godinu koje im serviraju poslodavci.

M. Ljubojević/capital.ba