Kađenje tamjanom služi uklanjanju sila koje nisu poželjne u jednom hrišćanskom domu. Ukoliko osjećate nemir i negativnu energiju koja vas okružuje i guši, vrijeme je da uradite nešto po tom pitanju.

Stara provjerena metoda – da od sebe, ali i iz kuće otjerate negativnu energiju je da upalite tamjan, da “okadite” kuću, zapalite svijeću i pomolite se (ili prekrstite, sve u skladu s vjerovanjem).

Kako okaditi kuću

U kadionicu treba da stavite malo briketa, a preko njega nekoliko zrna tamjana. Upalite šibicom ili upaljačem, a kada počne da gori, započnite molitvu.

Kadionicu treba da držite u desnoj ruci i njome pokretima ruke činite znak krsta. Kadite ukućane od najstarijeg do najmlađeg.

Kada se tamjan topi na žeravici, koluti dima dižu se uvis šireći svoj prijatni miris. To uzdizanje dima simbolično predstavlja uzdizanje naše molitve ka Bogu.

Nakon čina kađenja stavite kadionicu na neko posebno mjesto u kući, a najbolje bi bilo da stoji ispred ikone.

Kroz istoriju čovječanstva, tamjan je upotrebljavan prilikom liječenja raznih bolesti. U aromaterapiji, tamjan se koristi za ublažavanje i liječenje depresije, histerije, stresa i napetosti.

Smatra se da inhaliranjem ili jednostavnim udisanjem tamjana možemo ublažiti probleme s disanjem kao što su: alergije, astma, bronhitis, sinusitis, prehlade, itd.

Kandilo i plamen simbolizuju svjetlost Hristove nauke i svjetlost života svetitelja ispred čije ikone se kandilo pali. Ono istovremeno simbolizuje ljubav prema vjeri i toplotu duše domaćina i podsjeća njegove ukućane da žive svijetlim i čistim životom.

Svi koji redovno pale kandilo u svom domu znaju kakav uticaj ima ovaj plamen na čitavu atmosferu, ali i raspoloženje svih ukućana, naročito u vrijeme praznika.

Vrlo je važno da kada zapalite tamjan, s njim prođete kroz cijelu kuću i tako izvršite energetsko čišćenje prostora u kojem živite.

Važno je da vam kuća bude očišćena i da se nakon toga istuširate kako biste isprali negativnu energiju.

Ovaj ritual možete ponavljati kada god osjetite potrebu za tim.

Poznata je činjenica da tamjan uništava bakterije u vazduhu i da ta “sterilna sredina”, bez bakterija, traje i do mjesec dana.

2. Zapalite voštanu svijeću u kući

Prilikom kađenja kuće, obavezno zapalite jednu voštanu svijeću. Njen plamen će vam pomoći da se povežete s nečim višim, ali i sa svojom unutrašnjom snagom i energijom.

Ukoliko imate neku muku, nedoumicu, žaljenje ili kajanje, bitno je da zapalite svijeću i da svoj bol pošaljete preko plamena svijeće. Tim činom ćete otjerati barem dio problema koji vas pritišću.

Stari Egipćani su vjerovali da jednostavno gledanje u plamen svijeće pomaže čovjeku da se poveže sa Bogom i da će mu Bog pri tome pomoći i zaštiti ga.

3. Pomolite se i prekrstite

Ruski naučnici su nedavno iznijeli fascinantna istraživanja prema kojima su otkrili da svi mikrobi nestaju iz vode ako se ona posveti molitvom i prekrsti.

Ustanovili su da voda mijenja svoju strukturu, postaje “čistija” onaj moment kada se nad njom pročita molitva.

Kada se prekrstite vaše tijelo dobija fascinatnu moć. Naime, isto istraživanje provedeno u Moskvi, u laboratoriji medicinsko-bioloških tehnologija “NII”, otkrilo je da kada se čovjek prekrsti, on postaje znatno smireniji i vraća istinski duševni mir.

Stoga na vama je samo da odvojite par minuta, isključite računar, telefon i televizor i izvršite ova tri jednostavna rituala. Negativna energija u kući će se znatno smanjiti, a vi ćete biti dosta smireniji.