U organizaciji Etno Društva “Srpski Sokolovi Kozare” večeras je u prostorijama mjesne zajednice Urije sa početkom u 19.00 časova organizovan istorijski čas na temu “Ustaški pokolj nad Srbima u selima Veliko i Malo Palančište i Gornji Jelovac kod Prijedora 1942. godine”.

Predavač Marina Ljubičić Bogunović, viši kustos Memorijalnog muzeja na Mrakovici, u prepunoj sali, naglasila je da je jako važno da se o ustaški pokoljima i stradanju Srpskog naroda na prostoru Kozare tokom Drugog svjetskog rata stalno govori. U večerašnjem istorijskom času gororila je o jednom od najmonstruoznijih zločina nad nedužnim Srpskim civilima u selima Veliko i Malo Palančište i Gornji Jelovac kod Prijedora.

Na Srđevdan 1942. godine ustaše su u Velikom Palančištu bez upotrijebljenog vatrenog oružja, noževima, sjekirama, maljevima i vješanjem ubile 526 stanovnika, među kojima je bilo 224. djece. U Malom Palančištu ubijeno je 133 civila od čega su 66 bili djeca.

Ukupno stradalih civila u V. Palančištu 526, od toga 224 djece. U M. Palančištu 133 civila, 66 su bili djeca.

– Jako je nezahvalno baviti se ciframa jer je nemoguće reći jednu brojku i staviti tačku, ali nije greška reći da je nakon ovog pokolja stanovništvo Velikog Palančišta prepolovljeno i stradali su isključivo žene i djeca. Naša obaveza je da o ovim zastrašujućim zlodjelima stalno govorimo jer ne smije se dopustiti zaborav ili što je još gore negiranje ustaških zločina – rekla je u završnoj riječi Marina Ljubičić Bogunović.

U Etno društvu “Srpski sokolovi Kozare” ističu da je njihova obaveza čuvanje običaja i tradicije kroz pjevanje ojkače, ali i čuvanje sjećanja na stradanja srpskog naroda na području Kozare i Potkozarja u ustaškom pokolju 1942. godine. “Pored običaja čuvanja tradicije pjevanja izvorne pjesme ojkače, naša obaveza, obaveza društva je da gajimo sjećanja na stradanja našeg srpskog naroda sa područja Kozare i Potkozarja tokom 1942. godine. Jednostavno, moramo da naš mlađi naraštaj, naše mlađe članove i naše ljude opomenemo da ne smiju baciti u zaborav šta je naša Kozara dala tokom proteklih ratova, a šta nam danas znači naša Kozara”, kaže predsjednik Društva Miljan Banović.