Naoštrili se za novi izazov - Stojanović, Vujaković, Lajić, Cvetković i Ivetić (slijeva) pred početak 7. DIPC

Danas oko devet ujutro po srednjoevropskom vremenu, na terenima padobranske zone Dubai Marina DZ, počeo je 7. Internacionalno Dubai padobransko prvenstvo – 7. Dubai International Parachuting Championship Na ovom nesvakidašnjem prvenstvu, koji okuplja takmičare iz više padobranskih disciplina, učestvuju sportisti iz 30 zemalja s azijskog, evropskog, australijskog, afričkog, južno i sjevernoameričkog kontinenta.
Za disciplinu skok na cilj prijavljeno je 110 takmičara iz 21. zemlje sa svih kontinenta osim Antarktika. Kao i na u nedelju završenom finalu ovogodišnjeg Svjetskog kupa (SWCS), polijetaće se s piste u Marini Dubai, a cilj je na par kilometara udaljenoj plaži hotela Address Beach Resort, smještenom u 77 spratova visokom znamenitom “probušenom” neboderu.

Prijedor Team ispred “šupljeg” nebodera na ozloglašenoj zoni za prizemljenje – plaži hotela Address Beach Resort

Ekipa Aero-kluba “Prijedor” nastupa i na ovom takmičenju u standardnom sastavu, po redosljedu skakanja: Borislav Boban Ivetić, Draško Lajić, Goran Stojanović, Siniša Vujaković i Aleksandar Cvetković.

Na 7. Internacionalnom Dubai padobranskom prvenstvu planirano je osam turnusa za sve takmičare, plus polufinalni i finalni skok za najbolje plasirane. Za razliku od SWCS, na DIPC ne skaču ekipe nego samo po jedna reprezentacija svake zemlje učesnice. Još jedna specifičnosti ovog prvenstva je i da se ekipi briše najslabiji rezultat svakog turnusa. Konkurencija nije tako jaka kao na finalu Svjetskog kupa, ali takmiče predstavnici najjačih padobranskih nacija Svijeta, kao i nekoliko vojnih ekipa, tako da Prijedor Team očekuje veliko iskušenje.

Osvjetlao obraz Prijedorčana – Boban Ivetić pred odvoj iz aviona

– Uvjeti za skokove biće isto tako komplikovano kao i na finalu Svjetskog kupa, ali sada imamo devet skokova više na tom ekstremnom mjestu za prizemljenje i više samopouzdanja, pa ako ne budemo imali previše peha s vjetrom, siguran sam da ćemo pružiti bolju predstavu nego na finalu SWCS – izjavio je za Info Prijedor Boban Ivetić, najbolje plasirani takmičar ekipe Aero-kluba “Prijedor” na prekjuče završenom finalu Svjetskog kupa.

Dubai International Parachuting Championship je takmičenje Svjetskog ranga (FAI kategorija 2), pa ako se organizator bude strogo držao pravila da u jednoj ekipi mogu da nastupe samo takmičari sa sportskim licencama iz iste zemlje, a s obzirom da Prijedor Team u svom sastavu ima takmičare sa sportskim licencama izdatim u tri različite zemlje, može se dogoditi da neće moći da nastupe kao reprezentacija Bosne i Hercegovine, nego kao miks!?

Kako će da riješi neočekivane formalno-pravne probleme sa statusom ekipe – Siniša Vujaković, vođa i menadžer Prijedor tima

“Taj luksuz da ostanemo u Dubaiju, naravno o svom trošku i s motivom liječenja povrijeđenog ega poslije katastrofalnog prvog skoka na finalu Svjetskog kupa, mogli smo sebi da dozvolimo samo zato što su nam avionske karte i kotizaciju za finale finansirali Gradska uprava (gradonačelnik Slobodan Javor) i firma Robini design d. o. o. (direktor Duško Šalabalija). A to što smo uopšte dobili priliku da nastupimo na dovoljno kola Svjetskog kupa da bismo se kvalifikovali za istorijsko finale, možemo da zahvalimo finansijskoj podršci Investiciono-razvojne banke RS (direktor Dražen Vrhovac) i Dragoslavu Kabiću – komentarisao je odluku da se učestvuje i na Dubai International Parachuting Championship Siniša Vujaković, vođa ekipe.
Na 7. DIPC danas je za ciljaše predviđen samo jedan turnus.

D.Stojnić/infoprijedor.ba  fotografije: Tanja Simić Cvetković

Sve tekstualne sadržaje dopušteno je prenositi, u cjelini ili djelimično, uz navođenje izvora i postavljanje linka ka izvornom tekstu infoprijedor.ba