– Pregovaramo sa rukovodstvom firme o najboljem mogućem rješenju za više od 600 radnika koji trenutno nisu radno angažovani – rekao je Dario Antonić, predsjednik Sindikalne organizacije kompanije “ArcelorMittal” u Prijedoru.

Kako je kazao, jutros se sindikat sastao sa generalnim direktorom i menadžerskim timom, dok je za sutra planirano da se sastanu sindikati iz Prijedora i Zenice.

– Sindikat traži daleko veća prava za radnike za vrijeme njihove neangažovanosti nego što omogućavaju zakon i interni akti firme, jer je za vrijeme čekanja propisano 55 odsto plate, a u junu je, kada je jedan broj radnika bio na čekanju, rudnik isplaćivao 80 odsto plate – objasnio je Antonić.

Istakao je da je dogovoreno i produženje pojedinačnog kolektivnog ugovora do kraja prvog kvartala 2024. godine, a koji ističe 17. decembra ove godine.

– Ovo znači da smo zadržali dostignuta prava, a u Zenici je upravo i nastao problem jer je njihov pojedinačni kolektivni ugovor vrijedio do maja, a novi nije ispregovaran. Najveći strah je neizvjesnost koliko dugo može trajati ova situacija, jer će nedonošenje dugoročnih odluka doprinijeti tome da radnici napuštaju firmu – pojasnio je Antonić.

Saša Kukolj, predsjednik Sindikata metalaca i rudara Republike Srpske rekao je da se Konfederacija sindikata RS odlučila obratiti Vladi Republike Srpske i da je interes Vlade da se uključi u rješavanje ovog problema.

– Podsjećamo da samo “ArcelorMittal” u Prijedoru mjesečno plaća 680.000 KM poreza i doprinosa za radnike. U ovom vremenu su ljudi primorani da rade dodatne poslove i kada imaju punu platu – naglasio je Kukolj.

Podsjećamo, “ArcelorMittal” u Prijedoru je saopštio u ponedjeljak da su primorani da obustave process rada jer je jedini kupac “ArcelorMittal” Zenica prethodno obustavio proizvodnju zbog loših uslova koji vladaju na tržištu čelika.

Nemanja Vukojević/Nezavisne