Skok od 01 cm za ulazak u finale - Ivetić u akciji

U Dubaiju, “najvišem gradu na Svijetu”, danas je završeno 7. Internacionalno padobransko prvenstvo – 7th Dubai International Parachuting Championship (DIPC). Uz učešće trojice članova ekipe Aero-kluba “Prijedor”, koja je prethodno zablistala u ekipnom dijelu takmičenja, na plaži luksuznog hotela Address Beach Resort obavljeni su polufinalni i finalni skokovi za pojedinačni plasman.

Za odlučujući play off plasirali su se Goran Stojanović (23 cm), Boban Ivetić (15 cm) i Draško Lajić (11 cm). Stojanoviću i Ivetiću pripisivane su teoretske, Lajiću sasvim realne šanse za ulazak u finale. Međutim, neugodno i veoma selektivno mjesto za izvođenje skokova, s vjetrom promjenljivog smjera i jačine i turbulencijama nastalim zbog udara vjetra u obližnje nebodere i kovitlanja vazdušne mase koja potom kupolu padobrana čini nestabilnom i teško upravljivom, izrežiralo je veoma dramatičnu završnicu s nekoliko tragičara, na žalost uključujući i Prijedorčane.

Lijepo za pogledati iz aviona, manje lijepo ispod kupole padobrana – mjesto za prizemljenje.

Stojanović je skočio kao prvi iz Prijedor tima i pogodio loših 05 centimetara, što u takvoj konkurenciji nije bilo dovoljno za ulazak u finale. Drugi na redu bio je Ivetić, koji je u relativno nekomplikovanim uvjetima suvereno pogodio 01 cm, upravo koliko je bilo dovoljno za plasman u finale. Posljednji je na red došao Lajić, koji je u polufinale startovao s odličnog osmog mjesta. Kod njega su se vremenski uslovi u međuvremenu već znatno pogoršali, ali unatoč nestabilnoj kupoli, problemima s komandovanjem i rizičnom prizemljenju, kod Lajića se na semaforu pojavilo sjajnih 01 cm. Taj rezultat bi ga glatko odveo u finale, ali su mu sudije presudile “drugu nogu” i dodijelile maksimalni broj od 16 centimetara. Bio je to kraj svih ambicija, veliko razočarenje i težak udarac za Prijedorčane.

Na trenutak je Svijet još izgledao u redu, ali onda… polufinalni skok Draška Lajića

Ivetić, koji je u finalu startovao s podijeljenog 14. mjesta, imao je prilično komplikovano uslove za skok. Ipak je rutinski uspio da se izbori s njima, ali nije pogodio ništa bolje od 04 cm. Međutim, kako su uslovi bivali sve gori, i poslije njega i poneki svjetski prvak padao u “aut” ili pogađao dvocifreno, Ivetić se na kraju ipak popeo na tabeli i, u konkurenciji 91 takmičara iz 21 zemlje s tri kontinenta zauzeo odlično 13. mjesto.

Završna rang-lista u muškoj konkurenciji

U ponedeljak je planirana ceremonija svečanog proglašenja pobjednika, čime će 7. Dubai International Parachuting Championship i zvanično biti zatvoren.

Ekipna rang-lista s reprezentacijama država u zvaničnoj konkurenciji, na kojoj je prikazan i rezultat mix ekipe Aero-kluba “Prijedor”, pod nazivom Mix 5 BiH-Srbija

Za ekipu Aero-kluba “Prijedor” time se završava najduža sezona svih vremena, sezona s epitetom istorijske, koja će svakako ostati zabilježena u klupskim i analima. prijedorskog sporta. Ekipa u utorak naveče leti iz Dubaija za Beograd, a u srijedu prije podne trebala bi da bude u Prijedoru.

D.Stojnić/infoprijedor.ba  foto i video: Tanja Simić Cvetković

Sve tekstualne sadržaje dopušteno je prenositi, u cjelini ili djelimično, uz navođenje izvora i postavljanje linka ka izvornom tekstu infoprijedor.ba