Predrag Starčević Foto: Bojana Majstorović

U Osnovnom sudu u Prijedoru danas je održan glavni pretres po tužbi odbornika Skupštine grada Prijedora Predraga Starčevića protiv grada Prijedora zbog neisplaćene odborničke naknade od 712 KM i sud će odluku donijeti u roku od 30 dana.

Starčeviću nije isplaćena odbornička naknada za januar 2021. godine, prvi mjesec mandata aktuelnog saziva gradskog parlamenta.

U tom mjesecu nije održana sjednica Skupštine grada.

Zakletva i naknada

Skupština je konstituisana 30. decembra 2020. i od ukupno izabranih 31 odbornika konstitutivnoj sjednici nije prisustvovao jedino Milan Tubin. On nije prihvatio mandat u gradskoj skupštini Prijedora, zbog nespojivosti s mandatom narodnog poslanika, koji je vršio od 2018. do 2022. u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Na Tubinovo mjesto u prijedorskoj skupštini došao je prvi “ispod crte” na odborničkoj listi kandidata SDS, Predrag Starčević, kojem je toga istog datuma, 30. decembra 2020. godine, CIK BiH izdao uvjerenje o dodjeli mandata.

Starčević smatra da je, kao i svi ostali odbornici, trebalo da dobije naknadu i za januar 2021. godine i zato tužbom protiv Gradske uprave traži isplatu 712 KM, koliko iznosi mjesečna naknada bez obzira na to da li je sjednica održana u nekom mjesecu ili nije.

Skupština grada njegov je mandat verifikovala na prvom narednom zasjedanju održanom 3. februara 2021. godine. Toj sjednici Starčević nije prisustvovao i nije položio zakletvu prilikom verifikovanja mandata, a odborničke naknade počeo je dobijati od tada.

Odbornici nisu došli na sud

Strane su danas pred sudom izvele materijalne dokaze i iznijele završne riječi, a predloženi svjedoci, odbornici Srđan Adamović i Biljana Knežević, nisu se pojavili na ročištu, te nisu ni saslušani.

Pravobranilaštvo Republike Srpske, koje u ovom postupku zastupa grad Prijedor, smatra da mandat Starčeviću teče od dana verifikacije mandata u gradskoj skupštini.

Starčevića zastupa advokat Nemanja Šikman, Pravobranilaštvo predstavlja Žana Zrnić, a postupak vodi sudija Senad Hadžić.

Pred prijedorskim sudovima Starčević vodi i drugi postupak u vezi sa neisplaćenim odborničkim dodatkom za april 2022. godine za koji je uskraćen jer je propustio uredno obavijestiti predsjednika ili sekretara Skupštine da je spriječen da prisustvuje sjednici Skupštine i jer je propustio opravdati svoj izostanak.

Prvostepeni sud odbio je njegov tužbeni zahtjev, a žalbeni postupak na drugostepenom sudu je u toku. 

Srpskainfo/Agencije