Planinarsko društvo “Klekovača”, nizom aktivnosti, obilježava 70 godina rada. Vrijedan jubilej biće obilježen svečanom akademijom sutra, od 17 časova, u Kinu Kozara.
Nakon obraćanja zvaničnika slijedi projekcija filma “LJUDI OD PLANINE”.
Film je poslednju godinu sniman kao retrospektiva razvoja planinarstva u Prijedoru. Uz niz informacija bogatstvo filma su do sada manje poznate fotografije.
Uz članove, prijatelje, poštovaoce Društva, na akademiju su pozvani građani Prijedora.

PONOSNI NA 7 DECENIJA

Planinarsko društvo “Klekovača” je osnovano 1953. godine i jedno je od najtrofejnijih društava u Republici Srpskoj po osvojenim planinskim vrhovima, pređenim transverzalama i ekspedicijama, najvišim priznanjima Planinarskih saveza bivše Jugoslavije.
Ostvarene su ekspedicije i u vlastitoj organizaciji: “Kavkaz 90” i “Pamir 91”. Članovi “Klekovače” učestvovali su u ekspedicijama bivšeg Planinarskog saveza BiH “Andi 88”, “Tjen Šan” i “Himalaja – Nanga Garbat 90”. Pređen je čuveni “Put prijateljstva Italija – Austrija – Slovenija” sa oko 30 najatraktivnijih vrhova.
PD Klekovača danas broji preko 150 članova koji zaštitu životne sredine stavljaju na vrh svojih prioriteta.

Dugogodišnjim radom u družinama, sekcijama i obukom za razne specijalnosti, kroz Društvo je prošlo više od 10.000 članova. Organizovano je na desetine visokogorskih pohoda i više puta su osvojeni svi značajniji planinski vrhovi na prostorima bivše Jugoslavije, kao i veliki broj vrhova širom Evrope i svijeta od kojih su najatraktivniji: Pirineji – Španija, Mon Blan – Francuska, Dolomiti – Italija, Materhorn – Švajcarska, Grosglokner – Austrija, Visoke Tatre – Slovačka, Rila – Bugarska, Olimp – Grčka, Ulu Dag – Turska, Camel`s Hump – S. Amerika.
Planinarsko društvo i danas učestvuje u skoro svim akcijama u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.
Društvo upravlja Planinarskim domom “Kotlovača”, najstarijim i najvećim planinarskim domom na Kozari.