Već od jutra nestabilno, na jugu regije sa povremenim padavinama. Dok će na sjeveru biti i sunčanih intervala uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Od podne prema večeri približavanje zona intenzivnijih padavina sa sjeverozapada i jugozapada. Kiša bi trebala biti najčešća tokom noći i jutra na nedjelju. 

Temperatura: Maksimalna dnevna do čak 18°C pod uticajem vjetra jugozapadnjaka i juga (tzv. fenski efekt). Naveče i u noći sjeverac će donijeti zahlađenje. 

Vjetar: Prijepodne i poslijepodne južnih smjerova. Umjeren na sjeveru, do jak na jugu regije ali i na planinama sjevera. Predveče i tokom noći vjetar će naglo okrenuti na hladan sjeverac – sjeverozapadnjak.

Prekosutra, 07.01.2024. godine na Božić u Prijedoru i prijedorskoj regiji vrijeme će biti nestabilno sa padavinama.

Prijepodne kiša. Poslijepodne na planinama prelazak kiše u snijeg. Zatim postepeno i u nižim krajevima, prvo na sjeveru (Donje Pounje, zatim Potkozarje) te na jug dolinom Sane. 

Na planinama se očekuje formiranje snježnog pokrivača od 10 do 25 cm. Dok će u nizijama to biti dosta kasnije i slabije jer je tlo prezagrijano za ovo doba godine. Dakle, najpogodnije vrijeme za formiranje nekog ozbiljnijeg snježnog pokrivača u nizijama (Prijedor, Sanski Most, Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica) jeste u noći i jutru na ponedjeljak.

Temperatura: Osjetno hladnije u odnosu na subotu, maksimalna dnevna ujutro oko 5°C a prema večeri dodatno hladnije, uz sjeverni vjetar oko – 2°C. Na planinama ispod – 5°. 

Vjetar: Hladan sjeverac ili bura. Prema kraju dana u jačanju. 

Meteogramski prikaz vremenskih uslova za Prijedor

screenshot_20240105_221841.jpg

Prognostičar portala: Kristijan Vujčić