PROGNOZA VREMENA ZA SRPSKU ZA SUTRA* 19.01.2024.

Sinoptička situacija: Na visini izraženo jugozapadno strujanje na prednjoj strani doline sa sjevera Evrope koja će se tokom noći i jutra spustiti u naše krajeve donoseći hladan vazduh. U prizemlju ciklonalno polje uz prolazak frontalne zone iza koje slijedi porast pritiska.

Vrijeme: Nagla promena vremena. U noći i ujutru i dalje toplo i vjetrovito uz kišu u većini predela. Već tokom jutra na zapadu će početi naglo zahlađenje i kiša će preći u snijeg a tokom dana zahlađenje u svim predjelima uz snijeg i formiranje snježnog pokrivača. Do večeri se očekuje od 5 do 15 cm snijega, na planinama i do 25 cm. Na jugu i dalje obilnija kiša. Uvečer padavine postepeno slabe i prestaju sa sjevera.

Vjetar slab do umjeren, na jugu i jak sjevernih smjerova. 

Maksimalna temperatura vazduha ujutru od 5°C do 13°C.

Tokom dana naglo zahlađenje i minimalna temperatura vazduha biće uvečer od -4°C do 0°C, na jugu do 6°C, u višim predelima od -8°C.


PREKOSUTRA: 
U subotu (20.01.): Nastavljaju se snježne padavine od prethodne noći, na jugu kiša. Suvo će biti uglavnom na sjeveru a poslijepodne postepeno razvedravanje će i početi od sjevera. Na jugu olujna bura. Minimalna temperatura vazduha od -8°C do -3°C, na jugu do 3°C, u višim predjelima od -15°C. Maksimalna temperatura vazduha od -3°C do 3°C, na jugu do 6°C, u višim predjelima -7°C.

Kartografski prikaz vremena po dijelovima prijedorske regije za sutra 19.01.2024. godine:

img20240118202758.jpg

 
* Prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, Banja Luka.
** Mapa: Kristijan Vujčić