Ismet Hopovac 64 godine, iz Čarakova, jedini je i možda poslednji korpar na području grada Prijedora. Korpe ili sepete plete od svoje sedme godine, a naučio je od svog oca.
– Korparstvo je tradicija u mojoj porodici koju sam nastavio, ali ovaj zanat koji izumire nema ko da nasledi, mlade to ne interesuje. Nije ovo lak posao – Kaže Ismet.

Ismet pravi sepete različitih veličina. Prodaje ih na pijaci, po selima a sepet radi i po narudžbi. Priča da se najviše traže veliki sepeti i ovi sa dvije ručke za unošenje drva u kuću.

– Traže se i ukrasni sepeti različiti velićina. Materijal nalazim u šumi, ima ga dosta. U zadnje vrijeme bavim se i drugim poslovima pa sam smanjio pletenje sepeta. Do sad mi se isplatilo plesti, ali sad već manje. Uspjevam prodati sve, ništa ne ostaje, a prodam oko 200 sepeta godišnje. Nekad sam pravio 300 i više – priča ovaj marljivi čovjek.

Pored sepeta, Ismet pravi i brezove metle. Kaže da su metle tražene i proda ih oko 250 komada godišnje. Priča da je malo teže za materijal, nema breze dovoljno, ali uspjeva se nekako snaći. Takođe plete i trnke za pčele ili ukras po narudžbi.

U ovom poslu mu pomaže i supruga Fatima i kaže da bez njene podrške nebi mogao sve stići.

Nijaz Caja/Kozarac.eu