Danilo Palalić, bivši sjajni košarkaš Prijedora, banjalučkog Borca, Igoke, Leotara, poljskog Anwila 12. godina je na klupi KK Prijedora odnosno “Prijedor-Sparataka”. Klub je preuzeo kada je bio na niskim granama i nakon teškog perioda digao ga do nekog nivoa.
Sjajna generacija iz sezone 2015-2016. godine superiorno je osvojila šampionat Republike Srpske i plasman u elitnu ligu BiH.
Zbog nedostatka novca odustalo se od Lige. Prošle godine “Prijedor-Spartak” je ponovo izborio plasman u ligu BiH.
U Prijedoru je porastao interes za košarku. U dvorani Mladost mečeve je pratio veliki broj gledalaca. O minuloj sezoni i šta dalje razgovarali smo sa trenerom Danilom Palalićem, inače selektorom seniorske reprezentacije Republike Srpske.
Gotovo 24 časa, nakon završetka lige za opstanak je trajala dilema ko je posljednja ekipa lige zbog jednakog broja bodova “Posušja” i “Prijedor-Spartaka”. Biltenom je utvrđeno na kraju da je to ioak “Prijedor-Spartak”. Vi ste se, nakon toga oglasili. Danilo Palalić: – I dalje mislim da bi jedna rečenica koje nigdje u propozicijama nema i to tipa : “Ako dvije ekipe imaju isti broj bodova na kraju lige za opstanak računa se ukupan međusobni skor iz obe odigrane lige a ne samo iz lige za opstanak ili obratno”, riješila sve klubove neizvjesnosti i dileme ove zajedničke blamaže.
Imali ste zanimljivo rješenje ove zavrzlame? Danilo Palalić:
Realno, zbog ovakvih nejasnoća i očitih propusta, oba kluba bi trebala sačuvati premijerligaški status.

Da li ste iznenađeni informacijom da ste poslednji tim lige? Danilo Palalić:
Nakon pakleno naporne sezone i 8 mjeseci košarkaške borbe, neizvjesnosti, potrošene energije i živaca i završene sezone na ovakav način naravno da nije prijatan osjećaj i da ne mogu biti srećan i zadovoljan jer rezultatski nismo uspjeli ostvariti zacrtani cilj i svi smo u jednu ruku sigurno razočarani u ovom trenutku. Iskreno mislim da po svemu prikazanom tokom čitave sezone nismo zaslužili ovakav ishod ali tako je kako je.

Debitantski nastup, utisak je, je jedno ogromno iskustvo za sve igrače, trenere, ljude u klubu. Ono vas je dosta naučilo. Zašto?
Danilo Palalić:
Ko nas iole prati zna da smo od samog početka muku mučili maltene oko svih stvari vezano za sam nastup u Premijer Ligi ove sezone. Hrabro smo svi zajedno ušli u ovu priču, organizovali smo se onoliko koliko smo mogli i odlučili da pokušamo. Zaista sam ponosan na sve sto smo izdržali, i ponosan na momke koji su dali sve od sebe. Mislim da smo kao jedna od najmlađih ekipa u ligi, bez iskustva igranja najvišeg ranga, sa veoma skromnim uslovima za trening, najmanjim budžetom, te činjenicom da smo imali velikih problema sa povredama ključnih igrača koji su propustili dobar dio sezone odradili onoliko koliko smo mogli.

Ostvarili ste 10 pobjeda, 4 utakmice izgubili na produžetke. U dosta utakmica doživjeli ste poraz na jednu loptu. Pratili su vas i drugi problemi. O čemu je riječ?
Danilo Palalić:
Najviše su nas poremetile stvari tehničke prirode u vidu rekonstrukcije dvorane Mladost (zamjene parketa) zbog koje smo dva mjeseca svakodnevno trenirali i igrali domaće utakmice u Novom Gradu. To je bilo jako naporno za igrače ali nismo imali druge opcije jer nam nije dozvoljeno da treniramo u nekim prijedorskim salama zbog nekih banalnih razloga, ličnih animoziteta i sličnih djetinjarija.

Mnogo toga ste muški izdržali i borili se do samog kraja. Niste odustali ni jednog trenutka. Danilo Palalić:
Na to sam stvarno ponosan. Odigrali smo čitavu ligu fer i pošteno, bez ikakvih kalkulacija, bez ikakvih radnji van sporskog terena, bez moljakanja, dogovaranja utakmica, uticanja na sudije i završavanja poslova van sportskog okvira za razliku od nekih drugih. Siguran sam da smo dali sve od sebe zbog toga nemamo šta sebi da zamjerimo.

Dali su se Grad Prijedor i njegov KK Prijedor-Spartak pokazali u debitantskoj sezoni?
Danilo Palalić:
Pokazali smo se kao dobar domaćin, da smo kadri igrati ovo takmičenje. Igrali smo dobru i borbenu košarku a publika je imala šta da vidi. Zahvalio bi se svim iskrenim navijačima i ljudima koji su nas podržavali i podržavaju. Niko nije u životu napravio ništa, ako se prije toga nije dobro razočarao, primio udarac u lice, i naučio da prihvati gorčinu neuspjeha. Sve ovo zlata je vrijedno iskustvo koje ako se kanališe na pravi način može donijeti još puno toga dobrog za Prijedorsku košarku. Sada je pravi trenutak kada trebaju svi pokazati pravu podršku, iskrenu želju da klub nastavi dalje sa novim idejama, pametnim planom i sa još većom željom i energijom se sigurno možemo izboriti sa svim što dolazi u narednom periodu.


Šta dalje?
Danilo Palalić: – Želim prvo dobro da se odmorim od košarke, 100% da se posvetim porodici koja je dosta trpila zbog mojih obaveza. Već 12 sezona sam u KK Prijedoru, i ovog trenutka mislim da sam doprinijeo koliko sam mogao. Dao sam sve od sebe i nisam se štedio ni jednog momenta. Ugovor mi je istekao i u ovom trenutku je došlo do zasićenja. Videćemo šta će ljeto donijeti i hoće li biti nekih novih informacija oko samog statusa kluba jer je dosta stvari ostalo nedorečeno i bićemo sigurno svi pametniji u narednom periodu. U svakom slučaju mom klubu KK Prijedor-Spartak želim sve najbolje u budućnosti, kako god ona izgledala – istakao je na kraju Danilo Palalić.

Milan Bogun/infoprijedor.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here