Grad Prijedor se želi pridružiti grupi gradova čiji se razvoj temelji i na korištenju digitalizacije, što podrazumijeva aktivan pristup u promociji inovativnih rješenja.
Jedno od rješenja koje će sigurno doprinijeti otvorenosti podataka institucija, javnih preduzeća i ustanova je postavljanje <QR> kodova, simbolično nazvano, “digitalni kućni broj”.
<QR> kod dekodira mnogo podataka daje nam brzi odgovor, a našim “digitalnim kućnim brojem” svaki od postavljenih kodova vodi vas na zvanične stranice institucija na kojima kao korisnici možete naći sve podatke i informacije o istim.

<QR> kodovi sadrže podatke koje korisnici pametnih telefona mogu čitati putem aplikacija koje čitaju ove kodove. Kada aplikacija skenira kod, korisnik se usmjerava na sadržaj koji kvadratići sadrže (to je najčešće web adresa). Tako na jednostavan način korisnik može doći do raznih informacija, a sve putem svog pametnog uređaja. Osim, što se brzo i jednostavno mogu očitati kodovi, svatko može generirati besplatno jedinstveni <QR> kod sa željenim podacima kroz mnoštvo aplikacija koje su prisutne na internetu. Na ovaj način se može krajnjim korisnicima na maštovit i kreativan način pruža kvalitetna informacija uz nekoliko poteza.

Prve table sa kodovima danas su postavljene na ulazu u Gradsku upravu Prijedor, muzej i biblioteku, a tokon dana biće postavljene i na objekte Vodovoda, Toplane, Zavoda za izgradnju grada, Autotransprota, Spomen kuću porodice Stojanović, Gradsku čitaonicu, Pozorište Prijedor, Galeriju “Sreten Stojanović”, Kino Kozara, Turističku organizaciju, Razvojnu agenciju grada Prijedora “PREDA-PD”, Sportsku dvoranu “Mladost”, Dom zdravlja, Bolnicu, Gradsku apoteku, Potkozarsku kuću, Dom penzionera, Dječiji vrtić “Radost” i Teritorijalno-vatrogasno spasilačku jedinicu Prijedor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here