spot_img
Petak, 10 Oktobra, 2025
12.3 C
Prijedor

PALA CIJENA TOVLJENIKA, ALI I NADA UZGAJIVAČA

Sezona svinjokolja polako se približava, a domaći uzgajivači suočavaju se sa ozbiljnim izazovima. Uprkos rastu troškova proizvodnje prinuđeni su da tovljenike prodaju po nižim cijenama u odnosu na isti period prošle godine, dok uvoz mesa sve više ugrožava farme.

Cijene kilograma žive vage tovljenika trenutno se, prema riječima uzgajivača, kreću od četiri do pet maraka po kilogramu, dok je lani u istom periodu taj iznos dostizao 6,5 maraka.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske Mišo Maljčić rekao je za “Glas Srpske” da interesovanje kupaca ove sezone izostaje, uprkos dobroj ponudi.

Kilogram žive vage je četiri marke plus PDV. Ta cijena nije nikako profitabilna za uzgajivače – kazao je Maljčić.

On dodaje da ima mušterija koje već sada rezervišu tovljenike, a najviše se traže grla težine između 130 i 200 kilograma. Ipak, upozorava da će, kako sada stvari stoje, ponuda premašiti potražnju.

Pretjeran uvoz direktno ugrožava opstanak domaćih farmi. Neophodno je hitno uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje – upozorava Maljčić.

Takođe ističe da je mali poljoprivredni proizvođač gotovo potpuno istisnut sa tržišta.

Malo zanatstvo je uništeno. Sve se svodi na velike trgovačke lance koji jeftino uvoze meso, a potom ga skupo prodaju potrošačima – naglašava on.

Slično mišljenje dijeli i predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Sela Semberije i Majevice” Savo Bakajlić, koji upozorava da troškovi proizvodnje neprestano rastu, dok zarada uzgajivača opada.

Stočna hrana je sve skuplja, a dodatni udarac nam zadaje i afrička kuga svinja, koja ponovo prijeti stočnom fondu – kaže Bakajlić.

Prema njegovim riječima, prasići teški od 20 do 30 kilograma trenutno se prodaju po cijeni od pet KM po kilogramu žive vage, što je znatno manje u odnosu na cijenu pred Božić, kada je ona iznosila čak deset maraka.

– Cijena tovljenika varira od četiri do pet maraka po kilogramu, u zavisnosti od težine. To je ekonomski neodrživo i vodi uzgajivače u gubitke – upozorava Bakajlić i ističe da je neophodno smanjiti uvoz i stimulisati domaću proizvodnju, jer će, u suprotnom, domaće meso u potpunosti nestati sa tržišta.

Preporučuje se kupovina mesa poznatog porijekla da bismo imali sigurnost kada je u pitanju zdravstvena ispravnost – rekao je Knežević.

VEZANI ČLANCI
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments