Učitelj Mirzet Mujčić i njegova supruga Mensija, mještani Kozaruše, u svom porodičnom domaćinstvu posljednjih nekoliko godina prave sjajne prirodne sokove, džemove i pekmeze. I sve to od voća iz svog voćnjaka u kojem na površini od jednog hektara uzgajaju i čuvaju autohtone sorte voća, mahom jabuke i šljive.
Nerijetko se u rodnoj godini, kad prerade svoj rod, bave i uslužnim cijeđenjem prirodnih sokova. Počelo je slučajno i spontano, prije nekoliko godina, kad su voćnjaci bili puni voća.
Mirzet Mujčić
– Prerodilo je, pa smo krenuli u pravljenje domaćeg soka od jabuke. Uskoro smo pokrenuli i vlastitu liniju za proizvodnju sokova, a porodični biznis u međuvremnu obogatili mašinom za mljevenje voća, pasterizatorom, sterilizatorom za flaše, te duplikatorom u kojem kuvamo na daleko čuveni pekmeze od šljiva, šipka i jabuke – kaže Mirzet.
Mensija i Mirzet
Prošle godine Mujčiči su što u sokove, što u džemove i pekmez preradili preko deset tona voća. Uz čuvene prirodne sokove napravili su i oko 300 kilograma pekmeza. Danas kažu da nema voća od kojeg nisu pravili sok, a posebno im je drag domaći pekmez od jabuke. Za pekmez koji se pravi isključivo od zrelog voća kažu i da je ljekovit i dobar za imunitet.

–Da bi se dobio jedan kilogram ovog pekmeza mora se ukuhati između osam i 12 litara prirodnog soka od jabuke Ovaj pekmez je vrhunski lijek za imunitet – naglašava Mujčić i dodaje da u ponudi imaju i sirće od divljih jabuka.