Šezdesete, sedamdesete i osamdesete smatraju se najboljim periodom u istoriji Prijedora. Tokom tih godina grad je u svim segmentima doživio napredak, preporod i od mjesta koje je samo par decenija ranije bilo manje od (nekad kraljevskog grada) Kozarca ili (rudarskog) Starog Majdana, (prastarog graničnog) Novog Grada ili Berbira (Gradiška). Prijedor će se 1991. pozicionirati u top 10 najvećih i najrazvijenijih gradova SR Bosne I Hercegovine. Devedesete su donijele nazadovanje i obzirom na okolnosti ta decenija će označiti kraj napretka i oštar pad u svim sferama. Ipak, u ovom videu uključeno je i nešto fotografija i video snimaka i iz devedesetih [60-90s]°.

Prijedor je osnovan prije 341 godinu. Kroz svoj razvoj prošao je odlike koje karakterišu tadašnja naselja: drveni grad (palanka), kameni grad (kalesiya, tvrđava), grad (gradište, šeher, varoš, kadiluk) i naposlijetku postao je središte istoimenog sreza, opštine i tokom prethodne decenije, ponovo je dobio status grada po savremenim normama.

Prijedor kroz svoje “zlatno doba” pokušali smo, kroz ovaj video prikazati svima onima koji se sjećaju tih vremena ali i novim generacijama. U video je uvršteno i nešto fotografija iz mjesta koja su tih godina pripadala srezu Prijedor. 

Uživajte kroz tridesetominutnu video teleportaciju – pola sata u prošlost:

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime