Grad Prijedor dočekao je danas učesnike međunarodne sportske manifestacije “Trke mira” u kojoj je ove godine učestvovalo i 15-ak članova Atletskog kluba “Prijedor”.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar MiljIšić izjavio je da je velika čast za Prijedor da ugosti učesnike veličanstvene trke koja prolazi kroz cijeli svijet i koja ima za cilj promociju mira.

– To da svako može da uradi ono što je do njega kako bi promovisao mir upravo su postulati na kojima se zasniva i politika Gradske uprave Prijedor. Dakle, Prijedor je poznat kao multietnička sredina otvorena za saradnju, za sve naše sugrađane, bilo koje vjere, nacije. Dakle, ova promocija mira je nešto na čemu mi radimo svakodnevno i ovo je samo jedna od manifestacija koja ide u prilog tome – rekao je Milješić novinarima.

Trener AK “Prijedor” Zoran Radinović podsjetio je da su prijedorski atletičari u ovom događaju učestvovali i 1990. i 2000. godine.

– Prije rata smo učestvovali tako što smo dočekivali ovdje tu u štafetu mira i trčali smo od Prijedora do Prnjavora jedan dan, a drugi dan od Prnjavora do Dervente gdje je druga ekipa preuzela štafetu. Znači, prvi dan smo sto kilometara pretrčali, a drugi dan smo oko 50 kilometara, od Banje Kulaši do Dervente. Isto tako 2000. godine smo ponovo trčali kad je štafeta mira došla opet ovdje – rekao je Radinović.

Koordinator “Trke mira” za BiH Amur Bašić rekao je da je Prijedor priredio vrlo lijepu dobrodošlicu i da vjeruje da ova trka može da inspiriše ljude da se potrude da mir, harmonija, tolerancija i saradnja budu prisutni redovno u životima.

– U februaru je baklja upaljena. Baklju je upalio, znači, inicijalno papa u Vatikanu. I onda se trka preselila na početak u Portugal. Poslije Portugala bili su Španija, Francuska, Italija. I sad je stigla do Hrvatske i BiH, kasnije ide kroz srednju i sjevernu Evropu i na kraju preko Srbije dolazi u Mađarsku u oktobru – naveo je Bašić.

On je dodao da, pored Prijedora, trka u BiH ove godine prolazi kroz Novi Grad, Kozarsku Dubicu, Gradišku i Banjaluku.

“Trka mira” pokrenuta je 1987. godine kao globalna sportska manifestacija posvećena miru, harmoniji i prijateljstvu među ljudima i narodima svijeta bez obzira na nacionalnu, rasnu, vjersku ili političku pripadnost.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here