Prvi Festival voćne rakije i zdrave hrane “Zdravica” koji je danas otvoren na malom gradskom u Prijedor okupio je dvadeset izlagača, kako individualnih prozvođača rakija tako i renomiranih destilerija iz zemlje i regiona.

Festival je organizovan u saradnji Poljoprivrednog klastera regije Prijedor “Una-Sana” i suorganizatora Grada Prijedora, gradske Turističke organizacije i Poljoprivredne zadruge “Kooperativa”.
Menadžer Poljoprivrednog klastera ” Una-Sana” Ognjen Sidžak je novinarima izjavio da je rakija nezvanični brend naših krajeva i ima dugu tradiciju u proizvodnji i sa velikim brojem malih proizvođača.

– Naša ideja je bila da te male porizvođače povežemo sa većim destilerijama, da razmijene iskustva, degustiraju proizvode i vide kako to veći proizvođači rade – rekao je Siđak.
Načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Žarko Tubin izjavio je da je cilj ovog jedinstvenog događaja da se pruži prilika posjetiocima da istraže bogatu kulturnu baštinu naše regije kroz jedan od njenih najomiljenijih proizvoda – rakiju.

– Ovom promocijom željeli smo da obezbijedimo i kontinuitet u proizvodnji ovoga pića i da podstaknemo male proizvođače da nastave sa proizvodnjom rakije i očuvaju njenu autentinost – rekao je Tubin.
Predsjednik Komisije za ocjenu destilata na festivalu Dalibor Panić je izjavio da je iznenađen brojem uzoraka na ovom prvom festivalu koji su se rangirali u kategorijama šljivovica barik /iz hrastvoog bureta/ i šljivovica bistra, rakije od kruške, dunje, travarica, likeri i rakije od ostalog voća.


– Posebno mi je drago što je bilo jako kvalitetnih uzoraka i bio je dobar odziv prijedorske destilerije “Prijedorčanka” tako da smo imali težak izbor najboljih, a takođe se primjetan i napredak kod malih proizvođača u njihovoj proizvodnji – rekao je Panić.
On je dodao da tajna dobre rakije leži u poznavanju rada prerade i kvalitete voća, kao i destilacija te da je trenutno stanje takvo da je i dalje najpopularnija šljivovica koja u Srbiji zauzima ozbiljan udio na tržištu, a što je i nama cilj.

– Što manje uvoznog, a što više domaćih proizvoda i pozvao bih sve koji žele da se registruju jer imaju veću proizvodnju da donesu svoje proizvode i da se registruju na Institut i da vide gdje se kao proizvođači nalaze i da li ispunjavaju kriterijume i sanitarne uslove za proizvodnju rakije – rekao je Panić.
Festival je obuhvatio niz aktivnosti i atrakcija, uključujući pored degustacije raznovrsnih rakija, predavanja stručnjaka o procesu destilacije, interaktivne radionice, gastronomske specijalitete, te bogat kulturno- zabavni program.
Direktor Turističke organizacije grada Dijana Aramanda izjavila je da se u sklopu Festivala proslavlja i godišnjicu od osnivanja Potkozarske kuće.

– To je mjesto gdje se susreću priče, gdje se podržavaju lokalni proizvođači i gdje se stvaraju nova prijateljstva. Svaki proizvod ima svoju priču, a mi smo tu da vam je ispričamo – popručila je Aramanda.
Održavanje Festivala je podržano u okviru projekta “Promovisanje ekonomske diversifikacije u ruralnim područjima jugoistočne Evrope (SEDRA II) – Izgradnja kapaciteta lanaca vrijednosti u poljoprivredi i ruralnom turizmu kroz mogućnosti zapošljavanja” koji sprovodi SWG u partnerstvu sa GIZ. Festival je organizovan u okviru svečanosti posvećenih 16. maju, Danu grada Prijedora.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here