Muzej Kozare i Galerija “Sreten Stojanović” zajednički će obilježiti Međunarodni dan muzeja izložbom Mire Maoduš.
U petak, 17.maja u 12 časova izložba će biti otvorena u Galeriji “Sreten Stojanović”, a isti će dan biti otvorena i u Muzeju Kozare u 19.30.
Mira Maoduš je jedna od najznačajnijih srpskih slikara 21. vijeka. Rođena je u selu Medak kod Gospića u Lici, u izbjegličkom logoru 1942. godine. Mirjanin pradjed sa majčine strane je rodom iz Raduča i rođeni je brat oca Nikole Tesle, Milutina Tesle. Njena porodica se nastanila u Beogradu poslije preživljenih užasa tokom Drugog svjetskog rata.

Školovanje i likovno obrazovanje je sticala van zavičaja. Studirala je slikarstvo u Školi za primjenjene umjetnosti u Frankfurtu od 1965. do 1968. godine, na Akademiji u Veneciji (Accademіa dі belle artі) od 1969. do 1972. godine i na Akademiji u Parizu (Esole Natіonal Superіeur des Beaux-arts) od 1972. do 1975. godine. Osim u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj i Japanu, boravila je u Rusiji, Engleskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Govori njemački, italijanski, francuski, engleski i ruski, a služi se i španskim jezikom. Član je Udruženja likovnih umjetnika Srbije od 1987. godine.

Bavi se slikarstvom – ulje, akrilik, tempera, gvaš, akvarel i crtežom – olovka. Radila je portrete i figure ljudi u kafanama i drugim javnim prostorima, iskazujući tako i socijalno angažovane stavove. Sredinom osamdesetih godina 20. vijeka se uglavnom posvjećuje slovima, a posljednjih godina i brojevima, od kojih gradi apstraktne kompozicije. Pretežno koristi snažnu kolorističku orkestraciju i pripada ekspresionistima.

Duže vrijeme živi u Japanu, gdje slika i izlaže. Član je poznate grupe slikara Ša-Đi-Cu od 1983. godine, u Tokiju. Aktivna je u društvenom životu srpske zajednice u toj zemlji, čiji se pripadnici okupljaju oko Kluba Jugoslovena. Prikupljala je, zajedno sa drugim pripadnicima srpske dijaspore u toj dalekoistočnoj zemlji, materijalnu i novčanu pomoć, pretežno za djecu u otadžbini. Član je Udruženja likovnih umjetnika Srbije. Takođe, od 1998. godine, slike Mire Maoduš reprodukuju se kao novogodišnje čestitke Uneska.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here