Tatjana Ostojić je jedna od onih naših sugrađanki koja je, prateći svoj duhovni put, prije dvije decenije počela da se bavi slikanjem i ikonopisom. Nedavno je počela da radi i kaširanje ikona. Pojašnjava nam o čemu je riječ:

“Dugi niz godina bavim se slikanjem i ikonopisom. Slikam tehnikom ulje na platnu, a ikone pišem na drvetu sa uljanim bojama. Prije par mjeseci htjela sam da se oprobam i u kaširanju pravoslavnih ikona. To se radi tako što se ikone odštampaju i lijepe na posebnu vrstu drveta, medijapan. One se ne rade i ne pišu rukom, kao što inače ja radim”.

Tatjana kaže da od ikona ponešto i zaradi i dodaje da je glavni motiv u srcu, a to je ljubav prema pravoslavlju i Gospodu Bogu. Od originalnih ikona koje je rukonapisala, u kući čuva onu na kojoj je Isus Hrist kao čuvar pravoslavlja i njenoga doma.

– Ikone koje sam do sada uradila sam prodavala. Trenutno imam samo jednu svoju ikonu u kući, to je ikona Gospoda, koju sam uradila prije 15 godina. Radila sam po narudžbi, a ove kaširane ikone isto radim po narudžbi i jako su povoljne, 20 maraka su –
ističe Tatjana.
Nakon pauze u predstavljanju onoga što radi, Tatjana je odlučila da uskoro ponovo priredi izložbu svojih ikona.

– Do sada sam imala trinaest samostalnih oizložbi. Zadnja je bila 2012. godine. Pošto sam počela da se bavim još jednom vrstom tehnike u slikarstvu, to je izlijevanje akrilnih boja na platno, nadam se da će za nekoliko mjeseci na izložbi, pored ikonopisa, imati još šta da se vidi – kaže Tatjana.
Pored slikanja i ikonopisanja, Tatjana Ostojić počela je da piše i poeziju. Napisala je svoju prvu knjigu koju je nazvala “Sunce u srcu” i u nju, preko mlade žene koja je, kako kaže, svoje tamno srce bojila u najsvjetliju boju sunca, smestila duhovne pjesme.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here