U Prijedoru je održano Penjačko takmičenje Drugog kola Republike Srpske. Učestvovalo je 90 takmičara iz šest klubova RS, Federacije BiH i Srbije. Riječ je o bolder takmičenju do četiri metra visine, koje se odvijalo u osam kategorija. Prijedorčani su ostvarili odlične rezultate. Prva mjesta kod cicibana osvojili su Kosta Srdić i Sofija Andjelić, u kategoriji D6 pobijedili su Uroš Maksić i Maja Simatović, dok je najbolji u D8 kategoriji bio Konstantin Šipka. Jovan Novković i Marija Simatović zauzeli su prvo mjesto u K12, a Milan Krneta u K14 kategoriji. Tamara Curić prva je kod juniora. Marija Simatović trenira već godinu i po dana u prijedorskom Penjačkom klubu “Adrenalin”.

“Bilo mi je mnogo teže u početku, a sad već znam neke metode da se mogu bolje penjati. To znači da ne idem prebrzo, da razmišljam kada se penjem i da ne idemo na snagu već na logiku”, otkriva Marija.

Penjački sport zahtijeva koncentraciju i dobru motoriku, a pokazao se efikasan u korektivne svrhe kada je riječ o razvoju mladih.

“Ovo u Prijedoru je sala broj jedan u BiH što se tiče penjačkog zida, ali oskudjevamo u visokim stijenama. Za neki napredak prema evropskim standardima, potrebne su nam visoke stijene preko osam metara. Imamo spremne projekte pa ćemo vidjeti u nekoj budućnosti da to uradimo”, rekao je koordinator ovog takmičenja Draško Anđelić.

Predsjednik Penjačkog saveza Republike Srpske Damir Misija rekao je da je na našim prostorima ovaj sport zastupljen dvadesetak godina.

” U svijetu datira od 70-ih godina prošlog vijeka. To je jedan od ozbiljnijih i zahtjevnijih sportova, a prihvaćen je kao olimpijski sport. Mi se trudimo da pratimo taj trend i da ozbiljno radimo”, rekao je Misija.

Organizator takmičenja bio je Penjački klub “Adrenalin”, Prijedor, u suorganizaciji sa Planinarskim klubom “Albatros”, a održano je u okviru manifestacija posvećenih Danu grada Prijedora.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here