Tradicionalno pečenje rakije u Potkozarju ni ove godine nije izostalo, iako je rod šljive proljetos uništen u velikoj većini voćnjaka. Na sreću jabuke su ostale, ponegdje i kruška, pa Potkozarčani ove jeseni peku rakiju od ovih voćki.

Dragan Čunić iz Donje Marićke ove godine namljeo je 12 metara jabuke. Šljive mu, kako nam priča, već drugu godinu nisu rodile.

– Mi smo naučili na šljivu, ali pošto šljiva nije rodila primorani smo koristiti jabuku kako bi ispekli nešto rakije. Šteta je pustiti da propadne. Šta narod kaže: “Bolje išta nego ništa” – kaže nam Dragan, dodajući da su buradi sa rakijom šljivovicom davno presušila, jer se ni lani nije pekla rakija od šljive.

Slična situacija je i kod njegovih komšija, priča nam ovaj domaćin.

– Pretežno se u ovom kraju ove godine peče rakija od jabuke i kruške. Neko peče i lozu. Iako imam grožđa ja nisam to sabirao, dovoljno će mi biti ovo jabuke što sam pripremio – kaže Dragan kome u pečenju rakije pomažu sin i zet.

Lijepi jesenji dani idu u prilog domaćinima za ovaj posao koji nimalo nije lak, jer oni danas rakiju peku sami ili im neko pomogne od ukućana. Nekada se, priča nam Dragan, pored kotla okupljalo mnogo ljudi, raspredala se priča, ali danas toga više nema ili je rijetka praksa.

izvor: Kozarski