Na današnji dan, 23. maja 1928. godine u mjestu Ljubija kod Prijedora osnovan je FK Rudar Ljubija. Po osnivanju organizovani su treninzi, fudbalska obuka i utakmice ekipa vlastitog pogona. Igralo se na malom igralištu, današnjem parku u Ljubiji.
Prije 95. godina u rudarskoj Ljubiji odigrana je prva fudbalska, prijateljska, utakmica u kojoj su “Rudari” sa 2:1 pobjedili Hajduka, onog iz Prijedora.
Igralo se loptom koju su sami igrači kupili. Zapisano je da su na ovoj utakmici dres “Rudara” nosili: Branko Bjekić, Sadik Burazorović, Milan Preradović, Ivan Sedlaček, Toni Hribar, Drago Nedić, Poldek Mastinjak, Jovo Gvozden, Tone Vikić, Josip Bračević i Božidar Jelisić.
Za najbolje fudbalere tog vremena smatrani su Sedlaček i Jelisić.

U to doba Rudar je postao sinonim za sve “što je pošteno, pravedno i naporno. Za Ljubijance a kasnije i Prijedorčane, fudbaleri su bili junaci, njihova ljubav, ponos”, zapisao je hroničar kluba Vladimir Krčkovski.
Zbog nedostatka novca klub nije učestvovao u zvaničnom takmičenjima. Na prijateljske utakmice u obližnji Stari Majdan odlazilo se pešice.
Protiv “Slavije”, “Mladosti” i “Hajduka” u Prijedoru te “Borcu” u Bosanskoj Dubini putovalo se zaprežnim kolima.
Krajem 1940-ih se uključuju u službena ligaška takmičenja, igrajući tako u Podsaveznu ligu Banja Luka, Prvu zonsku ligu BiH, Međupodsaveznu ligu Banja Luka, Međuzonsku ligu Bosne i Banjalučka zonska liga, koju osvajaju u sezoni 1966./67. i postaju članovi Druge savezne lige – Zapad. Otad klub većinu utakmica počinje igrati u obližnjem Prijedoru, a uskoro tamo seli i sjedište kluba.
Do raspada SFRJ klub je uglavnom član Druge savezne lige, uz povremene sezone u Republičkoj ligi BiH, Regionalnoj ligi BiH i Međurepubličkoj ligi – Zapad.
U sezonama 1970./71. i 1971./72. su vicešampioni Druge savezne lige – Zapad i igraju kvalifikacije za Prvo saveznu ligu.
U sezoni 1988./89. “Rudar” je došao do polufinala Kupa maršala Tita.
Početkom rata u BiH, u junu 1992. dolazi do spajanja “Rudara” i “OFK Prijedora” u zajednički klub naziva FK “Rudar-Prijedor”.
Od 1995. godine klub se takmiči uglavnom u Prvoj ligi Republike Srpske. U sezoni 2008./09. ostvaren je plasman u Premijer ligu BiH što je jedan od najvećih uspjeha kluba.
“Rudar-Priejdor” je u Premijer ligi BiH ostvario najbolji rezultat. Uz tri plasmana u Premijer ligu uspjeh kluba je osvajanje Kupa Republike Srpske.

Danas Rudar Prijedor igra na stadionu u Prijedoru, ponekad u Ljubiji. Lopti ima više nego igrača.

Uz domaće fudbalere u klubu su igrači iz regiona, svijeta. I treneri iz ex Jugoslavije i Europe.
Nakon šest godina klub se vraćao u BH elitu. To je 2027. godina, godina prije stote godišnjice kluba.
Prijedor je danas grad, fudbaleri igraju 6 ligaških rangova i sve se vrti oko novca.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime