Srpska pravoslavna crkva danas obilježava Tucindan – dan kada se priprema božićna pečenica. Na Tucindan se kolje prase ili jagnje, koje će se peći na Badnji dan, a jesti za Božić. Nazvan je Tucindan jer se tog dana životinja za pečenje prvo tukla ušicama sjekire preko grudvice soli u platnenoj vrećici stavljenoj na njeno čelo, pa se onda tako ošamućena klala. Pečenica koja se sprema za Božić doprinosi sreći i blagostanju kuće u kojoj se kolje. Svinjče ili ovca ubijaju se do podneva, dok dan ne napreduje, a na mjestu gdje će biti ubijene prethodno se položi slama. Na Tucindan, po narodnom vjerovanju, djecu ne valja tući, jer bi, po vjerovanju, na mjestu udarca iskočili čirevi a djeca bi cijele godine bila nevaljala i bolešljiva.

Danas je i praznik Oci

Na praznik Oci, djeca porane, isto kao na Materice, i unaprijed pripremljenim kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem na prepad vezuju svoje očeve za noge na isti način kao što su njih vezivali na Djetinjce. Djeca čestitaju praznik, a očevi im onda dijele slatkiše i poklone i na taj način se „driješe“.

Oci, Materice i Djetinjci su porodični praznici i za taj dan domaćice pripremaju svečani ručak na kome se okupi cijela porodica.

Ovi praznici i običaji koji su u vezi sa njima doprinose jačanju porodice, slozi, razumijevanju, poštovanju između djece i roditelja, starijih i mlađih, što sve zajedno čini porodicu jakom i zdravom, a porodica je temelj društva, države i Crkve.